Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 110 sayfalık iddianame, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz ve Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz'ın da bulunduğu 8'i tutuklu 52 sanık hakkında, "Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak", "Kurulan örgüte üye olmak" ve "İhaleye fesat karıştırmak" suçlarından 15 ile 210 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istendi.

Soruşturmanın 2008 yılında Ankara ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne gönderilen isimsiz iki ayrı ihbar mektubu üzerine başlatıldığı belirtilen iddianamede, geniş yer verilen ihbar mektuplarında bölgedeki belediyelerin ihalelerini verdiği Diyar A.Ş'nin yönetim kurulu başkanı olan A.K ve H.K'ın aynı zamanda İsveç'te bulunan ve terör örgütü PKK'nın sorumluluğunda hareket ettiği iddia edilen "Dalkurd Futbol Kulübü"nün yöneticileri oldukları ve bu şekilde örgüte finansman sağladıkları ileri sürüldü.

H.K'nin Almanya'daki Kürt İşadamları Derneği'nin kurucusu ve 3 dönem başkanlığını da yaptığı anlatılan mektupta, söz konusu derneğin Avrupa'ya giden bölgedeki belediye başkanlarının konaklama ve ağırlama finansörlüğünü yaptığı iddia edildi.

Mektupta, yurt dışındaki Doğu ve Güneydoğu İşadamları Kulübü'nün başkanlığını yapan H.Y'nin terör örgütü PKK'ya finansörlük yapt ığı, Türkiye'ye sık sık geldiği, burada emekli asker ve emekli emniyet mensuplarıyla kapatılan DTP'nin bazı milletvekilleriyle sıkı ilişkiler içinde olduğu ileri sürüldü.

Mektupları dikkate alan savcılığın, başlattığı soruşturma kapsamında, aralarında Diyar A.Ş'nin yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi hakkında teknik takip başlattığı kaydedilen iddianamede, Diyar A.Ş'ye bölgedeki belediyelerce usulsüz yöntemlerle ihaleler verildiği, ihalelerde rekabet şartlarının şirket ve idare yetkililerince bertaraf edildiği iddia edildi.

Diyar A.Ş yetkililerinin katıldığı ihalelerde belediye idarelerindeki yetkili kişilerle koordineli çalıştığı ifade edilen iddianamede, "İhaleler için gerekli rekabet şartları tesis edilmeden, bazı durumlarda ise ihale onayı çıkmadan mal teslimi sağlama yöntemiyle veya açık ihalelerde katılımcı firmalarla fiyatlar ve şartlar konusunda gizli anlaşmalar sağlandığı" ileri sürüldü.

İddianamede, 2009 yılında yapılan altyapı, temizlik ve peyzaj işlerini içeren 18 ayrı ihale sürecinde, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na muhalefet edildiği, mal ve hizmet alımlarına fesat karıştırıldığının tespit edildiği kaydedildi.

İddianamede, 8'i tutuklu 52 sanık hakkında, "Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak", "Kurulan örgüte üye olmak" ve "İhaleye fesat karıştırmak" suçlarından 15 ile 210 yıla kadar değişen oranlarda hapis ceza istendi.


Tutuksuz yargılanan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın "Kurulan örgü te üye olmak" ve 2 kez ihaleye fesat karıştırmak" suçundan 27 yıla kadar hapsi isteniyor. Aynı suçlardan Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz ve Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz'in de 15'er yıl hapsi istendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Van, Elazığ ve Mardin'de 8 Ekimde eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. Operasyonda aralarında Diyar A.Ş'nin yöneticileriyle bazı belediye çalışanları gözaltına alınmıştı. Yargılamaya önümüzdeki ay başlanacağı bildirildi./yeni şafak