Protestocular Sotheby’s müzayede evinde açık artırmaya katılan milyonerlerin üzerine yürüdü

ABD’nin New York kentinde iki aydır sosyal adaletsizliği protesto etmek için kamp kuran ‘Occupy Wall Street’ (Wall Street’i İşgal Et) göstericileri önceki gece bir adım daha ileriye giderek ilk defa direkt olarak zenginlere saldırdı. Milyon dolarlık sanat eserleri ve koleksiyon eşyalarının açık arttırmaya çıkarıldığı dünyanın en önemli müzayede evi Sotheby’s’i hedef seçen yaklaşık yüz gösterici, yılın son büyük müzayedesine gelen zenginleri gafil avladı.

Alıcılar, göstericilerin sloganları, ıslıkları ve öfkesine maruz kalırken olaya polis müdahale etti.

New York Observer, gösteriler için “Bu bir sınıf savaşına dönüştü” yorumunu yaptı.

Limuzinleriyle geldiler

Yılın son büyük müzayedesi için tek tek limuzinlerinden inen şık giyinimli kadınlar ve takım elbiseli adamlar, birden etraflarını saran kalabalık tarafından ıslıklar, düdükler ve sloganlarla karşılandı. Aralarında Sotheby’s’den atılan işçiler ve sendika üyelerinin de bulunduğu grup, “Utanın kendinizden”, “Bunu hak etmiyorsunuz”, “Çok kızgınız. Artık tahammül etmeyeceğiz” diye bağırmaya başladı. Olay yerindeki New York Observer muhabirinin aktardıklarına göre, korku dolu bir kadın içeriye girmeye çalıştı, bir protestocu ise önünü kesti. Kadın çevresinden dolaşmaya çalıştıkça yerini değiştirerek engelledi. Kadın en sonunda göstericiyi aşmayı başarırken bu sefer de önüne başka bir gösterici çıktı ve tüm gücüyle yüzüne ıslık çaldı. En sonunda Sotheby’s’in güvenlik görevlisi kadına eşlik ederek onu içeri sokmayı başardı. Başka bir kadın koşarak içeri girmeye çalıştığında da kalabalık arkasından “Kaç bakalım” diye bağırdı.

Fransız aksanıyla küfür

Göstericiler daha sonra fular takan gri saçlı bir adamı gözlerine kestirdi. Adamı yuhalayan göstericiler bir yandan da orta parmaklarını gösterdiler. Fransız aksanıyla göstericilere “S... git” diye yanıt veren adam içeri girmeyi başardı. Camın arkasından nispet yaparmış gibi dil çıkaran adam, kameraları fark edince asansöre binerek gözden kayboldu. Göstericiler bir türlü ayrılmayınca polis devreye girdi ve müzayede evinin önüne barikat kurdu.

İçeri kadar girdiler

Protesto, üç-dört gösterici içeri girmeye çalışınca doruk noktasına ulaştı. LiUNA Local 78 adlı sendikanın başkanı Eli Kent kararlı bir şekilde ilerleyerek içeri girmeyi başardı. Bunu gören birkaç gösterici daha içeri girdi ve kendilerini kelepçelemeye çalıştı. Ancak göstericiler hemen güvenlik görevlileri tarafından dışarı fırlatıldı. Kent ise iki iki polis tarafından sürüklenerek götürüldü. Bu sefer de göstericiler polis barikatlarını sallamaya başladı. En sonunda polis göstericilere müdahale etti, 8 kişi gözaltına alındı.

315.8 milyon $

Wall Street İşgalcileri’nin “yüzde 1” olarak tanımladığı ülkenin ayrıcalıklı zengin sınıfı için bir simge niteliğinde olan Sotheby’s’in kapısında yaşanan olaylara rağmen açık artırmada 315.8 milyon dolarlık satış gerçekleşti. Bu rakam, elde edilmesi beklenen 270 milyon dolarlık geliri de aştı. Açık artırmada satılan en pahalı eser 61.6 milyon dolar ile Clyfford Still’in “1949-A-No.1” adlı tablosu oldu. Ülkede ekonomik durgunluk yaşanmasına rağmen Sotheby’s, 2011’de, 267 yıllık tarihi boyunca en kârlı dönemini yaşadı. Eylül ayında açıklanan raporuna göre geliri geçen yıla oranla yüzde 20 artarak 547.6 milyon dolara yükseldi. milliyet