“Tarımsal üretimi artırmanın, kaliteli ürün elde etmenin ve tarım ile uğraşanların yaşam düzeylerini yükseltmenin en önemli yollarından biri üreticilerin örgütlenmesidir. Diğer taraftan tarım politikalarını oluşturmak, uygulama koşullarını belirleyerek politik mekanizmaları etkileyebilmek ve pazarda etkin olabilmek de örgütlenmekle mümkündür.
Kooperatifler, 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra bütün ülkelerin sosyal ve ekonomik kalkınmasında çok önemli rol oynamaya başlamış, halen de bu işlevlerini sürdürmektedirler. Kooperatifçilik bugün dünyada önemli bir sosyal hareket olarak kabul edilmekte, demokrasinin, barışın, çevrenin korunmasına ve istihdam yaratmaya katkı sağlamakta, bütünüyle ülkelerin ekonomik, sosyal kalkınma ve gelişmelerinde önemli bir araç olarak yerini almaktadır.
Kooperatif, bireylerin tek başlarına yapamayacakları veya beraber yapmalarında yarar bulunan işleri en iyi biçimde ve maliyet fiyatına yapmak üzere, dayanışmayla, ekonomik güçlerini bir araya getirmeleridir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının görev alanında bulunan ve 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulan tarımsal amaçlı kooperatifler; tarımsal kalkınma (8200 adet), sulama (2.498 adet), su ürünleri (454 adet) ve pancar ekicileri kooperatifleri (31 adet) ile bu kooperatiflerin konu bazında bir araya geldikleri tarım (10 adet), ormancılık (18 adet), hayvancılık (33 adet), çok amaçlı (14 adet), sulama (13 adet), su ürünleri (14 adet), çay (7 adet) ve pancar ekicileri (1 adet) kooperatif birlikleri ve bu birliklerde aynı unvanlarla merkez birlikleri şeklinde teşkilatlanmaktadırlar. 2011 yılında, tarımsal kooperatifler kapsamında, 11.283 birim kooperatif (2.809.110 ortak), 110 birlik (5.864 ortak kooperatif) ve 6 merkez birliği (99 ortak birlik ve 5.390 ortak kooperatif) bulunmaktadır. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tarım Satış Kooperatifleri de tarım kooperatifleri olarak ekonomik yapımız içinde varlığını sürdürmektedir.
Aydın ili tarımsal örgütlenme tarihinde önemli bir başlangıcın adıdır. Osmanlı döneminde kooperatiflerin öncüleri saydığımız “Memleket Sandığı” ve “Menafi Sandıklarının” kurulmaya başlamalarından sonra, daha bilinçli ve daha aktif kooperatif hareketlerine, örnek gösterilen kooperatif, Aydın İncir Müstahsilleri’dir. Bu tarihi Aydın’daki kooperatifleşmenin başlangıcı sayarsak, 1913 yılından bu yana geldiğimiz yer aşağıda özetlenmiştir.
Aydın’da 2011 yılı verileri ile Hayvancılık Kooperatifleri ve Ormancılık Kooperatifleri Birliği olmak üzere iki bölge birliği ile 7.174 üyesi bulunan, yetiştirici ve ıslah amaçlı olmak üzere 10 üretici ve ıslah birliği bulunmaktadır. Ayrıca 14.650 ortaklı 105 adet TKK, 663 ortaklı 13 adet su ürünleri kooperatifi ve 4.468 ortaklı 29 adet sulama kooperatifi faaliyet yürütmektedir
Özellikle çalışma bölgesi Nazilli ve çevresi olan ÖR-KOOP ile Umurlu ve çevresi olan Umurlu TKK ilin tarımsal ekonomisi içinde önemli iki aktördür.
Kooperatifçilik ve kooperatif örgütlenmenin önemini hatırlatmak amacıyla dünyada ve Türkiye’de 21 Aralık günü “Kooperatifçilik Günü” olarak kutlanmaktadır. Günün kooperatifçiliğimize ve tarımımıza fayda getirmesi dileği ile..”