Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Türkiye Bilimler Akademisi tarafından düzenlenen ‘Genç Bilim İnsanları' ödül törenine katıldı. Işık, ödül töreninde konuşma gerçekleştirdi. Bilimsel çalışmalar ve araştırmalar, azmi, sabrı ve idealizmin gerektirdiğini ifade eden Işık, şöyle devam etti:

"2013 ve 2014 yılı için çalışmalarıyla ödüle layık görülen 41 genç bilim insanını ve bilimsel çeviri eser ödülü alan 35 akademisyenimizi kutluyorum. Ülkemizin seçkin üniversitelerinde görev yapan bu bilim insanlarımız gelecekte ülkemize önemli hizmetlerde bulunacağına inanıyorum. Bilimsel çalışmalar ve araştırmalar, azmi, sabrı ve idealizmi gerektiren zor işlerdir. Bu alan bu açıdan çok değerli ve çok kıymetlidir. Çağımızda çok daha kıymetli, kısa yoldan köşeyi dönem mantığının egemen olduğu çağlarda bilimsel alanda çalışmak çok daha zahmetli, meşakkatli ama ürün açısından bir o kadar da kıymetlidir. Bilim ancak aşk ve tutku ile yapılabiliyor. Ona gönül vermek gerekiyor."

"2013 YILINDA 25 BİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ, ARAŞTIRMACI VE AKADEMİSYENE TÜBİTAK OLARAK 105 MİLYON LİRA DESTEK VERDİK"

25 bin üzerinde öğrenci, araştırmacı ve akademisyene TÜBİTAK olarak 105 milyon lira destek verildiğini belirten Işık, "Hükümet olarak üniversitelerimizin niceliği kadar niteliğini de artırılmasına gayret gösteriyoruz. Üniversitelerimizin niteliklerinin artırılmasında en önemli role sahip bilim insanlarımızın yetiştirilmesi için bakanlık olarak da çeşitli programlar yürütüyoruz. Bu kapsamda TÜBİTAK eliyle ilköğretimden doktora sonrasına kadar 29 ayrı eğitim, burs ve destek programını hayata geçirdik. TÜBİTAK'ın bu desteklerine her geçen yıl öğrenci ve araştırmacı ilgisinin artmasından da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 2013 yılında desteklere başvuru bir önceki yıla göre tam yüzde 72 arttı. Desteklerden faydalanma oranı da yüzde 38 oranında arttı. Bunlar güzel rakamlar. 2013 yılında 25 bin üzerinde öğrenci, araştırmacı ve akademisyene TÜBİTAK olarak 105 milyon lira destek verdik. Ayrıca TÜBİTAK desteklerinde sosyal ve beşeri bilimlerin ağırlığı yüzde 29 mertebesine çıktı" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bilimde iki probleminin olduğunu söylen Işık, şunları aktardı:

"Bir tanesi temel bilimler. Temel bilimler çözülmeden bizim Türkiye'de bilim problemini çözdük dememiz mümkün değildir. Temel bilimlerdeki her alanda zaafa sokmak ihtimalini güçlü bir şekilde barındırıyor. Bununla ilgilide çalışmalarımız yürütüyoruz."

Üniversite sınavında ilk 10 bine giren ve temel bilimlerden herhangi bir bölüm seçen öğrencilere 2 bin lira burs verildiğini söyleyen Işık, "Bu önemli bir destek ama yeterli olmayacağını biliyoruz. Bütün öğrencilerimize bölüm tercihinde motive eden esas unsurun mezun olduktan sonra ki iş alanı olduğunu biliyoruz. Bununla ilgilide başka bir tedbiri yürürlüğe koyduk" diye konuştu.

"2023 YILINA KADAR DA TÜM İLLERİMİZDE BİLİM MERKEZLERİ KURMAK ZORUNDAYIZ"

2023 yılında Bilim merkezlerinin her şehirde inşa edileceğini ifade eden Işık, "Bilim Merkezleri projelerimiz var. 2016 yılının sonuna kadar BTYK kararı gereği 16 büyükşehir de Bilim Merkezi açmak zorundayız. Bursa ve Konya açıldı. Kocaeli ve Kayseri sırada ama bu sayı 2016 yılına kadar 16' ya çıkarmak ama büyükşehir sayımız 30 ve bunu 30'a en kısa zamanda tamamlamak. 2023 yılına kadar da tüm illerimizde bilim merkezleri kurmak zorundayız" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE HAK ETTİĞİ YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİNE KAVUŞACAK"

YÖK yapılanmasının ele alınması gerektiğini söyleyen Işık, şunları söyledi:

"Üniversiteler yapısının Türkiye'nin Yüksek Öğretiminin tekrar yapılandırılması konusudur. Bu artık Türkiye için kaçınılmaz noktada. Özellikle YÖK'ün 22-23 tane üniversiteye göre kurgulanmış bir yükseköğretim sisteminin artık bugün 180'e dayanan yapıyı kaldırmasının mümkün olmadığını biliyoruz. Türkiye'de ne zaman böyle bir tartışma olsa, Türkiye hızlı bir şekilde ideolojinin girdabına giriyor. Ülkenin geleceğine ışık tutacak bir üniversite reformu çıkarmak mümkün olmuyor. İnanıyorum ki önümüzdeki dönem Türkiye, ideolojinin girdabına girmeden kendisini ideolojik tartışmalara hapsetmeden bu konuyu tamamen bilimsel temel de sosyal ihtiyaçlar bağlamında ele alacak ve artık Türkiye hak ettiği yükseköğretim sistemine kavuşacak. Bu konuda hükümet olarak kararımız net açık ve önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz."

Bakan Işık, konuşmasının ardından Türkiye Bilimler Akademisi tarafından düzenlenen ‘Genç Bilim İnsanları' ödül töreninde plaket takdim etti.