2015’ten itibaren çalışanlardan kesilen yüzde 15,5’lik sigorta harcı yüzde 14,6’ya düşecek. Sağlık sigortaları ise çalışanlara brüt gelirlerine göre ek maliyet çıkarabilecek.

Federal Meclis, milyonlarca çalışanı ilgilendiren sağlık sigortası harcı reformuyla vatandaşları hem sevindirecek hemde üzecek bir adım attı.

Çalışanlardan kesilecek sağlık sigortası harcı 2015’ten itibaren yüzde 15,5’ten yüzde 14,6’ya düşerken, sağlık sigortalarına da ek maliyet çıkarma hakkı tanınacak.

Sağlık sigortalarının sağlık harcamalarında sigortalıya ek gider çıkarması durumunda sigortalılıkların masraflarının artması riski bulunuyor.

İşveren ve çalışandan ortak kesilen yüzde 15,5’lik oranda çalışanın payı olan yüzde 8,2’lik oran yüzde 7,3 olarak çalışanın avantajına değişecek.

REFORMDAN KİMLER AVANTAJ SAĞLAYACAK?

Çalışanlardan kesilen sağlık harcının yüzde 8,2’den 7,3’e düşmesiyle öncelikle çalışanlar avantajlı duruma geçecek. Fakat uygulamada aşama aşama hangi sağlık sigortasının ne kadar ek masraf çıkaracağı belirlenecek.

Sigortaların talep edeceği ek maliyet brüt gelire bağlı ve ödenmesi yasal olarak belirlenen sınırları geçemeyecek. İşverenlerin ödeyeceği harç yüzde 7,3 olup ek masrafa ortak olmayacağı için giderinde bir değişiklik olmayacak.

Çalışandan kesilen miktarın yüzde 7,3’e düşmesiyle ortaya çıkacak yıllık 11 milyar Euro‘luk açığın ek maliyetlerle kapatılması gerekecek. Muhalefet partileri, sigortalıların mağdur olabileceklerini ileri sürerek hükümeti uyardılar.

Sağlık sigortalarının yeni yasayla birlikte rekabete gireceklerini düşünen hükümet,sigortaların daha fazla müşteriye ulaşmak için ek masrafları düşürme konusunda yarışacaklarını kaydediyor. Son yasa değişikliği sigortaların üyelerine ikramiye vermeleri de tarih olacak.

EK MALİYET DOĞRUDAN MI KESİNTİYE EKLENECEK?

Sağlık sigortalarının vatandaşa ek maliyet miktarını özel bir mektupla bildirmeleri gerekecek. Ayrıca ek maliyetten dolayı sağlık sigortaları üyelerine „Sözleşmeyi feshetme“ haklarının olduğunu bildirmekle mükellef olacaklar.

Sigortalılar ek maliyetten dolayı üyeliklerini sonlandırabilecekler. Vatandaşlara hangi sigortaların daha ucuz olduğunu konusunda kuruluşların bilgi vermeleri gerekebilecek.

Almanya genelinde 70 milyon kişi yasal olarak sigortalı durumda. Bu nüfusun yüzde 90’ına tekabül ediyor. 70 milyonun 17 milyonunu çocuklar ve eşler oluşturduğu için onlar sigorta harcı ödemiyorlar.