Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yeni yılın ilk demecinde gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bozdağ, şunları söyledi:

KÖŞK SÜRESİ:

Cumhurbaşkanı’nın görev süresiyle ilgili tartışmaları bitirecek olan, TBMM’nin bir düzenlemeyle konuya açıklık getirmesidir. Cumhurbaşkanı’nın görev süresi konusunda şahsi kanaatim; 7 yıldır. Çünkü Anayasa’nın 101. maddesi, “Yükseköğrenim görmüş, 40 yaşını doldurmuş TBMM üyesi veya milletvekili seçilme yeterliliğine haiz kişiler arasından TBMM tarafından 7 yıllığına seçilir” hükmüne amirdi. Seçim yapıldığı zaman Cumhurbaşkanı, hem cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor hem de 7 yıllık süre Meclis tarafından onaylanmış oldu.

KÖTÜ BİR YOL AÇILIR

Bizim sistemimizde, cumhurbaşkanı’nı görevden el çektirecek bir mekanizma yok. Eğer Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıldan 5 yıla indirildiğinde seçilmiş cumhurbaşkanının görev süresinin de 5 yıla çekildiği kabul edilirse, o zaman kötü bir yol açılmış olur. Cumhurbaşkanı’nın görev süresini öne almanın da uzatmanın da hukuken imkanı yok.

YENİ SİSTEMDE 5+5:

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda Anayasada bir sistem değişikliği yapıldı. 5 artı 5 demek, yeni sisteme seçilecek cumhurbaşkanı için öngörülmüş bir düzenlemedir. Yeni sisteme göre cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek ve ikinci defa aday olabilecek. Bunun da uygulaması henüz yapılmadı. Tartışmayı sona erdirecek olan şey, TBMM’nin çıkaracağı kanunla bu konudaki boşluğu doldurmasıdır.

2014 SENARYOLARI

3 seçimin bir ara yapılması, mümkün gözüken bir iş değil. Anayasa açısından... Cumhurbaşkanı seçiminin öne alınması mümkün değil, süre sabit. Geriye bırakılması da mümkün değil. Cumhurbaşkanı seçimine baktığımız zaman 2014 yılının Ağustosunda olacak. Bunu öne çekme, geriye bırakma imkanı yok. Belediye seçimleri de süresi sabit olan seçimler. Eğer milletvekili seçimi ile yerel seçimler arasında 1 yıllık bir süreden az süre olursa o zaman seçimlerin birleştirilmesine imkan var. Bu durumda dahi sadece milletvekili ve belediye seçimlerinin birleştirilmesi, anayasal açıdan mümkün gözüküyor. Ama cumhurbaşkanı, milletvekili ve yerel seçimlerin birleştirilmesi anayasal açıdan mümkün değil. 3 sandık düşüncesi, hukuken de fiilen de mümkün değildir.