Yılın sonu geldi. Zor geçen 2010"un son günlerinde 2011 öngörüleri ve uyarıları şimdiden piyasalarda dolaşmaya başladı.

Piyasalar için kasvetli geçen yılda kayıpların telafisi 2011"de gerçekleşecek mi soruları şimdi akıllarda.

Kemer sıkma yılına evlada derken yeni yıl için de birkaç uyarı yapmadan geçmek doğru olmayacak.

Asla umudunuzu kaybetmeyin

Uyarılardan ilki umutla ilgili. Kriz ve sonrasında yaşanan kabusların arkası bir türlü gelmezken uzmanlar para kazanabilmek için 2011 için büyüyen kimse ona gidin önerisinde bulunuyor. Herhangi bir işi kovalamak yerine yatırımlarınızı karlı kazanç sağlayan işleri tarafında yapın. Piyasada en iyi bildiğiniz sektörlere eğilin.

Kemer sıkma yöntemleri ters tepebilir

Piyasa uzmanları verimliliğin yenilik için en büyük engel olduğu konusunda hem fikir. Mirasyedi değilseniz ve yatırım konusunda kararlıysanız cimriliği ikinci plana atmalısınız iyi olduğunuz ve bildiğiniz konularda daha cesur davranın.

İletişim her zaman üst sırada

Paylaşmazsanız öğrenemezsiniz. Çevrede olan hakkında bilgi sahibi olmak bütün girdilerin paylaşılması ile sağlanabilir. Bu paylaşımda daha fazla profesyonelin sürece dahil olmasını sağlayacaktır.

Kara bulutların içinden çıkın

İş dünyası profesyonelliğin yanı sıra pozitif düşüncenin de etkisi altında bunu unutmamak gerekiyor.Büyümek öğrenmek için iyi bir fırsattır. Yeni çıkan fırsatlardan korkma, edinilen deneyim korkunun yerini heyecana bırakılmasında önemli katkı sağlar.

İnovasyonu tercih edenler kazandı.
Geçen 10 yılda maliyeti düşürenler değil yeniliklere açık olanlar kazandı. Son dönemde krizin etkisi ile bu fark daha da öne çıktı. en iyi örnekler ise GM, Circuit City, Blockbusters, Silicon Graphics ve Sun Microsystms yarışının gerisinde kalırken Apple, Google, cisco, Facebook ve Twitter çift basamaklı büyüme rakamları ile yılı yüzü gülerek kapatanlar oldu.

YENİ YILDA 4 YENİLİKÇİ KARAR

İlişkilendirin

Çalışıyorken bazen noktaları birleştirmek zor olabilir. Bazen zayıf sinyalleri takip etmek büyük bir senaryonun yazılmasına neden olabilir. Örnek vermek gerekirse teknoloji dünyasında yaşanan hızlı gelişme daha pek çok yatırımcıya ekmek yedirecek gibi görünüyor. Yeni akıllı telefonların hayatımız girmesi ve sağladığı kolaylıklar ile hayat kolaylaşırken bir yandan da yeni iş modellerine zemin hazırlıyor. Wall street"te yayınlanan bir makalede “Akıllı telefonların yok edeceği 10 iş” makalesinde yeni iş kollarının gelişeceğine dair ip uçları da yer alıyor. Bu göre şirketler arasında en yakın zamanda atak yapan Groupon ve Foursquare yer alıyor.

Gözlemleyin

Dünya neler olduğunu takip edin ve bunun iş dünyası için ne demek olduğunu anlamaya çalışın. 90 dolar ile yılın zirvesine çıkan petrol için ne gibi fırsatların oluşturabileceğini düşünün. Pazar hareketlerini proaktif olarak kullanın.

Sorgulayın

Neden diye sormaktan vazgeçmeyin. Daha sonrasında oluşturduğunuz senaryo ile neden olmasın sorusunu ekleyin. Piyasalar size gelecek büyük balık hakkında bilgi verme konusunda ketum olabilir ama sizin sorduğunuz sorular ve oluşan senaryo ile daha verimli yatırımların kapısı açılacaktır.



İş ilişkilerini geliştirmenin yollarını arayın. Yeni kurulan bağlantılar yeni yatırımların oluşmasına da zemin hazırlayacaktır.

2011"DE TAKİP EDİN

2010"un sonunda yatırımcılar 2011"in gözde kağıtlarını merak ederken referans kabul edilebilecek ChiefExecutive.net CEO"ların takip edeceği hisselerin ilk 10"unda Apple, Amazon, Colgate-Palmolive ve DeVry yer alıyor.