Dünyaca ünlü Türk ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu, doğumunun 100. yılında anılıyor. Kutlamalar, New York'taki sergiyle başlayacak. Sonrasında Paris ve İstanbul gibi kentlerde etkinlikler düzenlenecek.

Bedri Rahmi Eyüboğlu 100. yıl etkinlikleri, Dışişleri Bakanlığı'nın öncülüğünde, ABD'nin New York kentinde başlatılıyor. New York Turkish House'da, Eyüboğlu'nun aile koleksiyonundan seçilmiş işler sergilenecek. Bedri Rahmi'nin figüratif, soyut resim, desen ve objelerinden oluşan bir seçkinin yer alacağı sergi 11 Ocak'ta kapılarını açacak. 27 Ocak'a dek sürecek serginin küratörlüğünü Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi yöneticisi Attila Güllü üstlendi. 2011, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun doğumunun 100., iki yıl süren ABD macerasının ise 50. yıldönümü. Sanatçının dünyada iz bıraktığı kentlerden olan New York'taki sergi, Bedri Rahmi Eyüboğlu 100. yıl kutlamalarının ilk ayağını oluşturacak. Yıl boyunca Paris, Kıbrıs, Bodrum ve İstanbul'da düzenlenecek çeşitli etkinlikler, yayınlar ve genç nesile yönelik yarışmalarla resim, gravür, seramik ve şiir ustasının doğumu kutlanacak.

ÜNLÜ AİLE

Bedri Rahmi Eyüboğlu 1911'de, Görele'de dünyaya geldi. Yazma, gravür, seramik, heykel, vitray, mozaik, hat, serigrafi, litografi gibi birçok formda eserler üreten sanatçı, geleneksel süsleme ve halk el sanatlarında seçtiği motifleri yapıtlarında Batı'nın teknikleriyle birleştirerek kullandı. Şiirlerinde de halk kaynağından beslendi; masallardan, söylencelerden, türkülerden yararlanarak, doğa ve insan sevgisini, ayrıca toplumsal sorunları yansıttı.

Eyüboğlu, Güzel Sanatlar Akademisi'nde başlayıp Paris'te sürdürdüğü resim öğreniminin ardından Türkiye'ye döndü, hayatı boyunca Güzel Sanatlar Akademisi'nde ders verdi. Milletvekili Mehmet Rahmi Eyüboğlu'nun oğlu, Türk aydınlanmasının öncülerinden Sabahattin Eyüboğlu ve ilk kadın mimarlardan Mualla Eyüboğlu'nun kardeşi, ressam Eren Eyüboğlu'nun da eşi olan sanatçı, 21 Eylül 1975'te, İstanbul'da hayata veda etti.