Söke TARİŞ 131 No'lu Pamuk Satış Kooperatifinde düzenlenen törene, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, TARİŞ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Tuna, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık ve yaklaşık 150 üretici katıldı.
Azbazdar, törende yaptığı konuşmada, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pamuk alımını Söke'den başlattıklarını belirterek, göreve geldiklerinden bu yana üreticilere 420 milyon lira para ödediklerini söyledi.
Görevi devraldıklarında birliğin acil ödenmesi gereken borcunun 234 milyon lira olduğunu ifade eden Azbazdar, bugüne kadar 106 milyon liralık gayrimenkul sattıklarını kaydetti.
Azbazdar, faiz kamburundan kurtulmaya çalıştıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
''Vakıfbank'a 124 milyon lira borcumuz var. Bunun ödenmesi gerekiyor. İzmir Kahramanlar'daki arsanın satışından gelecek para ile bu borcumuzu ödeyeceğiz. Geriye, Aydın'daki ham yağ tesisimizle ilgili Garanti ve Anadolu bankalarından kullanılmış olan uzun yıl vadeli kredilerimiz var. 9 milyon lira olan bu kredi haricinde bir de Vakıfbank'tan kullanılan 916 bin avroluk kredi borcumuz var ama bu borçların vadesi var. 2012 yılının sonuna doğru ödenecek. Yani bankalara borcumuz 9 milyon lira ve 916 bin Avro. Vergi dairesine olan 32 milyon liralık borcu yapılandırıp, 36 taksite böldük. Borçları kapattığımızda 20 milyon liralık yıllık faizden kurtulmuş olacağız.''
Azbazdar, TARİŞ'in piyasada etkin olmasıyla birlikte, son 2 yılda çiftçinin borç ödeme ayları olan ekim, kasım ve aralık aylarında fiyatların düşmediğine dikkati çekerek, ticaret borsalarının yükseldiği dönemde en fazla pamuğu TARİŞ'in sattığını ifade etti.
TARİŞ'in bir marka olduğunu ve bu markaya değer konulamayacağını belirten Azbazdar, ''Bunu ölçecek kurum da yoktur. Bizim görevimiz bu markanın değerini yükseltmektir'' diye konuştu.

-''İZMİR TİCARET BORSASI'NIN 20 KURUŞ ÜZERİNDEN PAMUK ALACAĞIZ''-

Azbazdar, İzmir Ticaret Borsası'nda dün itibariyle pamuğun 4,05 lira olduğunu ifade ederek, İzmir Ticaret Borsası'nın fiyatının 20 kuruş üzerinden pamuk alımı yapacaklarını, bunun altına düşmeyeceklerini bildirdi.
Pamuk fiyatlarındaki sert iniş çıkışların pamuk üreticisini şoka uğrattığını vurgulayan Azbazdar, şöyle devam etti:
''Dünya fiyatlarında mahlıç pamuk, kalitesine göre 4,70 ile 4,90 lira arasında. Geçen yıl pamuğun yükselişe geçmesi ile tüccarlar, yurt dışında 3-5 dolar arasında kontratlar yaptı. Bu kontratlardan, ağır müeyyideleri olduğu için de vazgeçemiyorlar. Şimdi aralık ayına kadar Türkiye'ye 200 bin ton pahalı pamuk gelecek. Ama dönüp bunun acısını çiftçiden çıkarmaya çalışıyorlar. '7 liradan pamuk aldık' demeleri de yalandır. 3 bin 80 ton pamuk kaç iplik fabrikasını çalıştırır? Dışarıdan yedikleri kazığı bizden çıkarmaya çalışıyorlar. Şunu unutmasınlar, önceki yıl pamuksuz kaldılar. Amerika'dan, Çin'den, Pakistan'dan pamuk alamadılar. Bu çiftçiye bu kötülüğü yaparlarsa, kendi ayaklarına kurşun sıkarlar. Yine ham maddelerini kaybedip, pazar kaybederler. Önceki yıl haziran-temmuz aylarında fabrika kapatan iplik ve dokuma firmaları yüzünden, Türkiye tekstilde dış pazarda ciddi kayba uğradı. Müşteri kaçırdı. Türk tekstil sektörünün dikkatini çekmek istiyorum. Kendi ayaklarına kurşun sıkmasınlar, bu üreticinin hakkını versinler. Mahlıç pamuk fiyatı 4,80'in altına düşerse zarardır. Biz Ankara'ya haklı taleplerimizi götürüyoruz. Bizim isteğimiz, üreticinin alın terinin hakkını alması.''
TARİŞ'e ürün veren bazı pamuk üreticileri törende söz alıp, geçen yıl teslim ettikleri ürünün parasını hala alamadıklarını belirterek, mayıs ayında hesap kesmek için kooperatife geldiklerini ancak hesap kesmelerine izin verilmediğini ileri sürdüler. Bunun üzerine Azbazdar ile üreticiler arasında tartışma yaşandı.  

taris-2011-2012-yili-pamuk-alim-sezonunu-soke-de-938121_b.jpg