Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2010 yılının ''Türkiye'de Japon Yılı'' ilan edildiğini anımsatarak, ''Japon yılının, sıradan bir kültür yılı ve tanıtım etkinlikleri olmanın ötesinde evrensel dünya barışına katkı yapacağını düşünüyorum'' dedi.

Japonya ile Türkiye'nin dostluğunun 120. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilecek ''2010 Türkiye'de Japon Yılı'' etkinliklerinin Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Günay, ''Türkiye'de Japon Yılı''nın çok ilginç bir rastlantıyla özel bir dönemde gerçekleştirildiğini belirterek, 2010'un, 1890'da Türkiye ve Japonya arasında kopmaz tarihi bağ ve dostluk köprüsü oluşturan ''Ertuğrul Fırkateyni''nin getirdiği kazanımların 120. yıl dönümü ve İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti sıfatını taşıyacağı yıl olduğunu anlattı.

''Türkiye'de Japon Yılı'' etkinliklerinin, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine renk katacağını vurgulayan Günay, etkinliklerin, İstanbul ile sınırlı olmayacağını, İzmir, Mersin, Ankara, Safranbolu ve Kaman gibi Türkiye'nin farklı yörelerinde Japon kültür ve sanatının seçkin örneklerinin de görüleceğini söyledi.

Etkinliklerin iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini, uyumlu siyaset anlayışını, ekonomiyi, kültür ve dostluk bağlarını güçlendireceğini kaydeden Günay, Türk Hava Yolları'nın Tokyo ve Osaka'ya uçuşlarını arttırdığını, ama bunların yeterli olmadığını söyledi.

Türkiye ve Japonya'nın Asya'nın iki ucunda, iki önemli medeniyeti temsil ettiğini, Asyalı olmanın verdiği duygu birlikteliğinin bulunduğunu dile getiren Günay, Japonlar'ın konukseverliği, temizliği, insan davranışlarındaki zerafet ve nezaketin Türk geleneklerini hatırlattığını vurguladı.

''EVRENSEL BARIŞA KATKI YAPACAK''

İki ülkenin Asya'nın iki ucunda çağdaş uygarlık normlarını en yüksek düzeyde yakalayan iki millet olduğunu belirten Günay, ''2010 Japon Yılı'nın, sıradan bir kültür yılı ve tanıtım etkinlikleri olmanın ötesinde evrensel dünya barışına katkı yapacağını düşünüyorum'' dedi.

Bakan Günay, 2010 etkinliklerine Japonya'dan en üst düzeyde katılım olmasını arzu ettiklerini ifade ederek, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin açılışında Japon İmparatorunu da görmenin kendilerini onurlandıracağını söyledi.

Etkinliklerin 4 Ocak 2010'da Ankara'da Türk-Japon Vakfı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek açılış töreniyle başlayacağını belirten Günay, yıl boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini söyledi.

Günay, ''Ertuğrul Fırkateyni''nin Japonya ziyareti dönüşünde battığı Kushimoto'yu ziyaret ettiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

''Ziyarette gördüm ki, belediye başkanının kravatında Atatürk'ün resmi ve Türk bayrağı motifi vardı. Çocuklara iki isim verilmişti, biri Türkçe, diğeri Japonca. Kazada 500'e yakın denizcimiz ölmüş. Yaralı kurtulanlara bölge halkı aylarca bakmış, sonra Türkiye'ye göndermiş. Orada öğrendim ki, kaza sonrasında Japon hükümeti bölge halkına yardım göndermek istemiş, yaralılara baktılar diye... Bölge halkı da demiş ki, 'Bizim yeteri kadar geçinecek imkanımız var, siz kazadan yaralı kurtulanların ailelerine yardım edin.' Japon hükümeti de gereğini yapmış. Dönemin padişahı Abdülhamit Han da bölgeye ciddi bir kaynak göndermiş. Halk, bu kaynağı paylaşmamış, bir fona yatırmış ve bu fonla kasabanın alt yapısını geliştirmişler. İşte şimdi böyle bir halk ile daha da yakınlaşma fırsatı bulacağız.''

Bakan Günay, konuşmasının başında ve sonunda toplantıya katılan Japon konukları Japonca selamlayarak jest yaptı.

''İLİŞKİLER GAYET MEMNUN EDİCİ''

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka da Japonya ve Türkiye'nin mesafe olarak uzak, ama birbirine yakın iki ülke olduğunu belirterek, gerek halkların sevgisi, gerekse hükümet ve devlet arasındaki ilişkilerin gayet memnun edici seviyede olduğunu dile getirdi.

İki ülke ilişkilerinin, 1890'da Osmanlı İmparatorluğu'na ait Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'yı ziyaretine dayandığını ifade eden Tanaka, ''Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'da batması ve mürettebatının hayatını kaybetmesi elim bir olay. 2010 bu olayın ve Türkiye-Japonya ilişkilerinin başlamasının 120. yıl dönümü'' diye konuştu.

İki ülkede de aralarındaki mevcut ilişkileri geliştirebilecek potansiyelin bulunduğunu vurgulayan Tanaka, ''Etkinliklerde uzaklardaki yakın ülke temasını vurgulayacağız'' dedi.

70 ETKİNLİK DÜZENLENECEK

''2010 Türkiye'de Japon Yılı'' Yürütme Komitesi Başkan Yardımcısı Hideaki İshida da yıl boyunca değişik şehirlerde 70 etkinlik düzenleneceğini ifade ederek, Japon filmleri haftası, kimono defilesi ve geleneksel Japon davul gösterisinin bunların arasında yer aldığını belirtti.

Etkinliklerin 4 Ocakta Ankara'da başlayacağını söyleyen İshida, Mayıs ayında da İstanbul'da ''Japon-Türk Dostluğunu Kutlama Töreni'', Temmuz ayında Japonya ve Türkiye'nin işbirliğiyle kurulan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin açılış töreninin gerçekleştirileceğini ifade etti.

İshida, ''Türkiye'de Japon Yılı'' etkinlikleriyle Japonya'nın güzelliklerini yakınlaştırmayı, iki ülke arasındaki dostluğun çapını genişletmeyi ve işbirliğini geleceğe taşımayı hedeflediklerini belirtti.

Toplantıya, ''Türkiye'de Japon Yılı'' boyunca dostluk ve turizm elçisi olarak görev yapacak Japon aktristi Ayumi Takano ve Hadise Açıkgöz de katıldı.

Konuşmasını Türkçe yapan Takano, 12 yıldır Türkiye'de yaşadığını belirterek, bu süre boyunca Türkler'in Japonya'ya sevgisini hep hissettiğini, bunda Ertuğrul Fırkateyni'nin yaşadığı talihsiz kazanın rolünün çok büyük olduğunu söyledi.

Takano, ''Ben atalarımın yaptığı iyiliğin kredisinden faydalanıyorum. Bu sevgi olmasaydı, Türkiye'de bunca yıl çalışamazdım. İki ülkenin yakınlaşması için çalışmaya devam edeceğim. 120 yıl önce başlayan dostluğun uzun yıllar devam edeceğini umuyorum'' diye konuştu.

Şarkıcı Hadise Açıkgöz de bu yılın Eylül ayında Japonya'da konser verdiğini ve çok büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, kendisine böyle bir görev verilmesinden onur duyduğunu söyledi.

Göreve seçilmesinden sonra iki ülke arasındaki dostluğun nasıl başladığı konusunda araştırmalar yaptığını anlatan Açıkgöz, ''Çevremdeki insanlara da sordum. Ama kimse Ertuğrul Fırkateyni olayını bilmiyor. Ben de araştırınca öğrendim'' dedi.

Birçok küçük hayranı bulunduğunu belirten Hadise, onların bilmesi için Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya seyahati ve batmasına ilişkin olayı anlattı.

Toplantıya, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sadıklar da katıldı.

KENAN EVREN'İN EVİ MÜZE OLACAK MI?

Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanı Günay, toplantı sonunda bir gazetecinin ''Kenan Evren'in evinin müze olması konusunda bir çalışma var mı?'' sorusu üzerine ''Tövbe estağfurullah, ne müzesi?'' dedi./HT