Ekonomi yönetimi, 2008"in birinci yarısında açılan 11 milyarlık paket sayesinde ekonominin küçülmekten kurtulduğunu savundu. 2009"ün ilk çeyreğine dair "ağır bir küçülme" beklenirken; 4,5 ve 6.paketler ile IMF Anlaşmasının ikinci çeyreği kurtaracağı belirtildi.

2001 krizinden bugüne 27 çeyrektir büyüyen Türkiye, 2008"in son üç aylık döneminde yaşanan yüzde 6.2"lik küçülmeyle şok oldu. Ancak ekonomi bürokrasisi, birinci tedbir paketi sayesinde daralmanın, sınırlı kaldığını savundu. 11 milyarlık ek harcamalar öngören birinci tedbir paketinde GAP"a, Karayollarına aktarılan kaynak artırılmış, denge tazminatı ile düşük maaşlı kamu çalışanlarının gelirleri yükseltilmişti.

Üst düzey bir ekonomi bürokratı, birinci paketin etkilerinin özellikle son çeyrekte görüldüğünü belirterek, “Özel tüketim son çeyrekte yüzde 4.6 oranında daralırken, kamu tüketimi yüzde 6.1 oranında arttı. Özel kesim sabit sermaye yatırımları son dönemde yüzde 17.5 küçülürken, kamu yatırımları yüzde 16 arttı. Bu rakamlar, yıl genelinde ekonominin küçülmesini önlerken; son çeyrek daralmasının da büyümesini engelledi” dedi.

1.çeyrek ağır olacak

2009 yılının ilk çeyreğine dair küçülme tahmini yapan bürokrat, kapasite kullanım oranları, sanayi üretimi ile ihracat rakamlarının "küçülme sinyalleri" verdiğini anımsattı. Bu nedenle “1.çeyrek küçülmesi ağır olacak” derken; 2.çeyreğe ilişkin "iyimser" tahmin yaptı. 4,5 ve yeni açılacak 6. kriz paketinin 2. çeyreği "olumlu" etkileyeceği belirtildi.

Kemerler gevşek tutulacak

IMF anlaşmasının yapılması ve 6.pakette yer alan kefalet sisteminin devreye girmesinin ekonomiye önemli katkı yapacağına işaret edildi. IMF"nin klasik anlamda "mali disiplin" baskısında bulunmayacağı beklenirken, yapılacak anlaşmanın özellikle reel sektörün krediye erişimini kolaylaştıracağına dikkat çekildi.

G-20 zirvesinden uluslar arası ticaretin canlandırılması, korumacılığın azaltılması yönünde kararlar çıkması durumunda, Türkiye"nin ihracatını artıracağı belirtildi. İşte tüm bu gelişmeler sonucunda, birinci çeyrekte daralan ekonominin ikinci çeyrekte "sınırlı da olsa" rahatlayacağı tahmin edildi.

HÜRRİYET