Bir Türk geliştirici tarafından hazırlanan Türk Devletleri adlı uygulama geçtiğimiz günlerde Apple Store'da yerini aldı.


Türk Devletleri’nde, Cumhurbaşkanlığı forsu ve amblemindeki güneşin çevresindeki 16 yıldızla simgelenen, geçmişteki 16 Büyük Türk İmparatorluğu’nun kuruluşları, önemli Hakanları, gelişmeleri ve yıkılışları resimli ve sade bir anlatımla yer alıyor.


Uygulamayı açtığımızda, kronolojik olarak sıralanmış biçimde bayraklarıyla birlikte devletler bizi karşılıyor. Her devlete tıkladığımızda, ilk sayfasında bayrağı, başkenti, dili, dini, yönetim biçimi, yüzölçümünün ne kadar olduğu gibi temel bilgiler sunuyor. Elbette ki bu bilgilerle yetinmek istemeyenler ilgili devletin tarihini baştan sona okuyabiliyor.


7 den 77'ye her yaştan insanın okuyup anlayabileceği sadelikle hazırlanmakla kalmayan bu Türkçe uygulamada, ayrıca kullanıcılarına da hoş bir görsellik sunuyor. Okurken tarihin tozlu sayfalarının da geziyormuş hissi yaratılmak için epey uğraşılmış.


Sadece tarih meraklılarına değil KPSS, LYS gibi sınavlara hazırlananlar için de cebinde tarihi taşımak isteyenlere bu uygulama ilaç gibi geleceğe benziyor. Ayrıca Apple Store’da gün geçtikçe artan Türkçe uygulamaların içinde, böylesine önemli bir eğitici eseri görmek de oldukça mutluluk verici.