Devlet Bakanı Yılmaz, GAP'ın bitiş tarihinin 2013 olacağı müjdesini verdi. Yılmaz, "Sulama kanalları ile ilgili inşaatlar 2013'te bitecek. Böylece 2 milyon hektarlık arazi sulanabilecek" dedi.

Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP) nihayet bitiyor. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP'taki bir çok projenin tamamlandığını, ana sulama kanalları ile ilgili inşaatların ise 2013 yılında biteceğini açıkladı. GAP kapsamında enerji yatırımlarına öncelik verildiğini hatırlatan Yılmaz, "Enerji yatırımları bitirildi. Şimdi sulama yatırımlarına hız verildi. Ana sulama kanalları bile hâlâ yapılamamış. Hükümet olarak bu konuya öncelik veriyoruz. 2013 yılında ana sulama kanallarını bitirmiş olacağız. Bu konuda taahhütte bulunuyoruz" dedi. Yılmaz, ana sulama kanallarının tamamlanması ile birlikte 2 milyon hektarlık arazinin sulanabileceğini açıkladı.

200 BİN KİŞİYE İŞ

GAP'taki sulama kanalları yatırımlarının tamamlanması ile birlikte 200 bin kişiye istihdam sağlanacağını belirten Yılmaz, "Bölgede sulu tarım artacak Bölge adeta tarım merkezi haline gelecek. Ortalama 200 bin kişiye yeni istihdam sağlanmasını hedefliyoruz" diye konuştu. Devlet Bakanı Yılmaz, geçmişteki sulama kanallarının açık sistemle yapıldığını, yeni kanalların ise kapalı sistem olacağını kaydetti. Yılmaz "GAP'ta çölleşme tehlikesi ortaya çıkıyor. Sulama kanallarını kapalı sistem yaparak çölleşme tehlikesini de ortadan kaldıracağız." dedi.

3 YILDA 7.8 MİLYAR LİRA ÖDENEK AYRILDI

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, geçmiş hükümetler döneminde GAP'a yeterince kaynak aktarılmadığını altını çizdi. Yılmaz, "2008 yılında GAP'ın toplam ödeneği 1 milyar lira idi, eylem planının ilan edilmesiyle birlikte buna 1 milyar lira daha ilave edildi, 2 milyar lira oldu. 2009 yılında bu 2,7 milyar liraya çıktı. 2010 yılı programında ise 3,1 milyar lira oldu. Böylece son 3 yılda GAP'a 7.8 milyar liralık ödenek ayrıldı" dedi.

Bilal ÇETİN-Bugün