Bakan Dinçer, paketten yıllık 443 bin kişinin yararlanacağını ifade ederken bunlardan 200 bininin yeni istihdam edilecek kişilerden oluşacağını belirtti. Bakan Dinçer paketin maliyetinin ise yıllık 1 milyar 163 milyon TL olacağını söyledi.

Bakan Dinçer, Bakanlık Genel Merkezi"nde bir basın toplantısı düzenleyerek çalışma hayatına ilişkin yapacakları değişiklikleri bildirdi. Dinçer, genel anlamda çalışma hayatının kalitesini artırmak adına düzenlemeler yaptıklarını ifade ederek, açıkladığı çalışmanın yasal hazırlık aşamasının tamamlandığını belirtti.

-GENÇLER VE KADINLARA 3 YIL BOYUNCA YÜZDE YÜZLÜK PRİM TEŞVİĞİ-

İşverenler tarafından çalıştırılan her bir sigortalı için 5 puanlık prim indirimi uygulaması halen uygulanıyor, ancak bu haktan yararlanan işverenler istihdamı artırmak amacıyla devrede olan diğer teşviklerden aynı sigortalı için yararlanamıyordu. Bakan Dinçer, "Gençlerin ve kadınların ve özürlülerin teşviklerinde şayet herhangi bir işveren 5 puanlık indirimden yararlanıyorsa ikinci kez onlardan yararlanma imkanına sahip olamıyordu.

Bu açıdan yeni bir düzenleme ile 5 puanlık indirimi bütün işverenlere sağlıyoruz. İşverenler 5 puanlık prim indirimiyle birlikte genç, kadın istihdamı teşviki gibi haklardan birlikte yararlanabilecek" dedi.Teşvik sisteminin daha önceden bakıldığında 5 yıllık süreyi kapsadığını ifade eden Bakan Dinçer, "Teşvik sisteminden yararlanma miktarı ilk yıl yüzde 100"dü daha sonra ise giderek azalıyordu. Şimdi, herhangi bir kadın ya da genç ilk kez istihdam ediliyorsa, işverenin ödemesi gereken sosyal güvenlik primini bin 3 yıl yüzde yüz olmak suretiyle ödeyeceğiz" diye konuştu. İşkur"un kurslarını bitirenlerin istihdam edilmesi takdirde de prim teşviki sağlanacak.

-ÖZÜRLÜ İSTİHDAMININ ARTTIRILMASI-

Bazı kurumlarda özürlü çalıştırma imkanı bulunmadığını ifade eden Bakan Dinçer, "Bazı işyerlerinde çalışanlara oranla özürlü çalıştırmak, işin gereği mümkün olmuyordu. Şimdi bir esneklik sağlıyoruz. İş yerleri veya şirketler grubu özürlü istihdamını sağlayamadıkları işyerlerinin yerine başka kendine ait bir işyerinde kendi kontenjanını dolduracak şekilde özürlü çalıştırdığında o üzerine düşen zorunluluğu yerine getirmiş sayılacak. Bu şekilde özürlü istihdamına katkı sunulacak" dedi.

Dinçer, kısa çalışma ödeneğinin genel ekonomik krizlerin yanı sıra sektörel ve bölgesel krizlerde de uygulanacağını ifade ederek, İşsizlik Sigortası Fonu"ndan işsizliğin azaltılması için uygulanacak faaliyet ve projelerde kullanılacak kaynak miktarının artırılacağını belirtti.

-İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILAR DA İŞSİZLİK FONUNDAN YARARLANABİLECEK-

İşsizlik sigortası ve kısa çalışma ödeneğini arttıracaklarını ifade eden Bakan Dinçer, "Şu anda isteğe bağlı sigortalılara da işsizlik sigortası fonundan yararlanma imkanını getireceğiz. Kendisi isteğe bağlıysa ve işsizlik sigortası fonundan yararlanabilecekse, kendi ödemesi halinde işsizlik fonundan yararlanabilecek" dedi.

Daha önceki uygulamalarda Bakanlığının işsizlik ödeneğinde devletin yaptığı katkının yüzde 30"unu istihdamın arttırılması maksadıyla kullanabildiklerini ifade eden Bakan Dinçer, "Şimdi bir önceki yılın işsizlik fonundaki kaynağın yüzde 30"unu istihdamın arttırılması için kullanma imkanı bulacağız. Ayrıca kısa çalışma ödeneği ile ilgili kaynakları da arttırıyoruz. Kısa çalışma ödeneği Türkiye"de işsizliğin önlenmesi için etkili olan formüllerden biriydi" diye konuştu.

Kısa çalışma ödeneğinin şu anda sadece genel ekonomik krizlerde uygulanabildiğini ifade eden Bakan Dinçer, "Şimdi herhangi bir bölgede ya da sektörde kriz oluğu takdirde buralar kısa çalışma ödeneğinden yararlanacak" denildi.

-İŞÇİ ŞİKAYETLERİNDE SÜRE 6 AYDAN 15 GÜNE ÇEKİLDİ-

Herhangi bir işçi işyerinden haksız bir şekilde uzaklaştırılırsa veya işinden ayrıldığı takdirde hakları kendisine teslim edilmezse veya kendisinin haksızlığa uğradığını düşünüyorsa, öncelikle Çalışma Bakanlığı"na müracaat edildiğini belirten Bakan Dinçer, "Sahip olunan bürokratik sebeplerce bu çok uzun sürebiliyordu. 2009 yılında 40 bin civarında işçi şikayetleri ile ilgili dosyayı gözden geçirmiştik. Süreç önceden 6 aydı şimdi 15 güne indirildi" dedi.

Dinçer, bireysel alacaklara ilişkin işçi şikayetlerinin Bakanlık bölge müdürlüğü memurlarınca incelenmesinin sağlanarak şikayetlerin sonuca bağlanma sürecinin kısaltılmasını öngörüldüğünü de belirtti.

-STAJYER ÇALIŞTIRAN İŞ YERLERİNİN SINIRI GENİŞLETİLDİ-

Mevcut düzenlemede en az 20 işçi çalıştıran iş yerlerinde staj yapılabilmekte iken, Bakanlık yaptığı çalışma ile en az 5 işçi çalıştıran yerlere de staj yapılabilme imkanı sağladı. Bakanlık bu şekilde staj yapılabilecek iş yeri sayısını önemli oranda arttırdığını belirtti.

Ayrıca Bakanlık, brüt ücretin yüzde 30"u kadar stajyerlere ödenen ücretin net ücret üzerinden hesaplanacağını belirtti. Bakan Dinçer, "Eski düzenleme işletmelere maliyet getiriyordu. Böylece işletmelerde staj imkanının artacağını varsayıyoruz" diye konuştu.

-DENKLEŞTİRME SÜRESİ 2 AYDAN 4 AYA ÇIKARILDI-

Mevcut yasada, 2 ay olan denkleştirme süresi 4 aya çıkarıldı. Bakan Dinçer, "Bu turizm sektörünün sıkça başvurduğu bir düzenleme ile ilgili uygulamaydı. Bu uygulamaya göre kanunun öngördüğü süre içerisinde daha fazla çalışan personele 2 aylık süre içerisinde onu telafi edecek izinler verilerek dinlenme süreleri sağlanıyordu. Turizm sektörü için bu sıkıntı yaratıyordu. Bu nedenle süreyi 4 aya çıkardık" dedi.

-YABANCI KAÇAK İŞÇİLERİN ÜZERİNE DAHA ÇOK GİDİLECEK-

Kaçak işçiler konusunda, idari süreçleri gözden geçirdiklerini ifade eden Bakan Dinçer, kaçakla mücadelede daha yoğun bir mücadeleyi öngördüklerini belirtti. Bakan Dinçer, "Çalışma Bakanlığı"nın bölge müdürlükleri de bu süreçte aktif rol alabilecek ve idari para cezasını uygulayabilecek. Çalışma bakanlığı yabancı kaçak işçilerin üzerine daha çok gidecek" dedi.