Oxfam aktivistleri geçen haftaki G-8 zirvesinde, üye ülkelerin ‘sefahat’ içindeki liderlerini canlandırmıştı: Soldan sağa; İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Kanada Başbakanı Stephen Harper ve Japonya Başbakanı Naoto Kan.
Kuruluşun yayımladığı rapordaki tahminlere göre, 2030’da başlıca tahılların fiyatları yüzde 120 ila yüzde 180 artacak. Raporda, bu artışın yarısının küresel ısınmadan kaynaklanacağı belirtildi. Oxfam ayrıca dünya liderlerine gıda piyasalarındaki kuralların daha iyi düzenlenmesi ve küresel bir iklim fonuna yatırım yapılması çağrısında bulundu. 
Kuruluşun Genel Direktörü Barbara Stocking, “İklim değişikliği, artan gıda fiyatları, tarım arazisi, su ve enerji kıtlığı gibi giderek büyüyen sorunlarla başa çıkmak için gıda sistemi baştan sona değişmeli” diyor.
Aralıktaki zirveden önce 
Oxfam’ın çalışmasında dört bölgeye dikkat çekiliyor. Rapora göre küçük toprak sahiplerine yatırım yapılmaması nedeniyle gıdanın büyük bölümünü ithal etmek zorunda kalan Guatemala’da 850 bin kişinin gıda güvenliği yok. Hindistan’da bir kişi, İngiltere’dekine kıyasla gelirinin iki katını gıdaya harcamak zorunda. Azerbaycan’da kötü hava koşulları nedeniyle buğday üretimi yüzde 33 düşmüş durumda. Bu da Rusya ve Kazakistan’dan buğday ithal etmek zorunda demek. Doğu Afrika’da ise 8 milyon kişi kuraklık nedeniyle kronik gıda sıkıntısı çekiyor.
Oxfam, raporunda dünya liderlerine gıda piyasalarının yönetimine yeni kurallar getirilmesi çağrısında bulundu. Kuruluşa göre, aralıkta Güney Afrika’da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Konferansı öncesi bir küresel iklim fonu kurulması şart. (bbc)