Toplam 20 milyon kişinin, 6 milyon araçla yolculuk edeceği tahmin ediliyor. Tatilin bilançosunun 100’den fazla ölü, 500 yaralı olduğunu söyleyen yetkililer “Gece yolculuk yapmayın” dedi.
 
Ramazan Bayramı tatilinin son günlerinde, uzmanlar yola çıkacak sürücüleri kazalara karşı uyarıyor. Trafikteki yoğunluğun son gün ve akşam saatlerinde artacağına dikkati çeken uzmanlar, tatilin son günü olan yarın yerine önceki günleri, gece yerine ise gündüzleri tavsiye ediyor. Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, 9 günlük tatilin ardından bayramlaşmak için şehirlerarası yollara çıkan yaklaşık “20 milyon kişinin, 6 milyon hususi ve ticari araçlarla” dönüş yoluna geçeceklerini tahmin ettiklerini söyledi.
 
100’DEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ
 
Gidiş yolunda meydana gelen trafik kazalarında, 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 500 kişinin ise yaralandığını anımsatan Memiş, bu rakamların işin ciddiyetinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini bildirdi. Araç ve sürücü yoğunluğu göz önüne alındığında, “olağanüstü bir durumun” söz konusu olduğunu vurgulayan Memiş, “Olağanüstü durumlarda mutlaka olağanüstü önlemler alınmalı” dedi. Önceki uyarılarında kara denetimlerinin yanında havadan denetimi de tavsiye ettiklerini hatırlatan Memiş, sürücülerin hata yapma riskini en aza indireceğine inandıkları havadan denetimin sıklaştırılması gerektiğini kaydetti.
 
HAVADAN DENETİM ŞART
 
Dönüş yolunda özellikle yarın yoğunluğun en üst seviyeye çıkacağını belirten Memiş, daha rahat bir yolculuk için son güne kalınmamasını tavsiye etti. Sürücülere gece yolculuğunu da önermediklerini vurgulayan Memiş, “Gece yapılan uzun yolculuklarda genellikle şoförlerin dikkatleri dağılıyor, farlar da gözlerini aldığından algı zayıflaması oluyor. Sürücüler yolu net olarak seçemediklerinden kaza riski de artıyor. Sürücülerin gündüzleri yola çıkmaları güvenlik açısından çok daha uygun” dedi.
 
Memiş, sürücüleri, yollarda hız yapmamaları, emniyet kemerlerini takmaları, mola yerlerinde mutlaka dinlenmeleri, cep telefonlarını kapatmaları ve araç takip mesafelerine uygun hareket etmeleri konusunda da uyardı.
 
Gurbetçiye Bulgar eziyeti
 
Bayram için yurda gelen gurbetçilerin dönüş yolculukları Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’nda eziyete dönüştü. Yaşanan yoğun araç girişi nedeniyle gümrük sahası tamamen doldu. Bulgar tarafında işlemlerin yavaş sürmesi nedeniyle araç kuyruğu daha da uzadı. Dün saat 06.00’dan itibaren yavaş yavaş ilerleyebilen gurbetçiler, Bulgaristan’da işlemlerin uzun sürmesine tepki göstererek yetkililerden bu sorunu bir an önce çözmelerini istedi.
 
Yüksek Hızlı Trenler doldu taştı
 
sefer yapan Yüksek Hızlı Trenler (YHT), bayram tatilinde on binlerce yolcu taşıdı. TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yarına kadar ücretsiz olan tüm seferleri önceden dolan Ankara-Konya YHT hattında hizmete başladığı 24 Ağustos’tan bu yana taşınan yolcu sayısı 30 bine yaklaştı. 411 yolcu kapasiteli YHT setleriyle günde 4 gidiş 4 geliş sefer yapıldı.
 
Hatta taşınan yolcu sayısının yarına kadar 36 bini geçmesi bekleniyor. 411 yolcu kapasiteli YHT setleriyle günde 10 gidiş 10 dönüş sefer yapılan Ankara-Eskişehir hattında da bayram tatili süresince doluluk oranı yüksek seyretti.
 
BİLETLER 10 VE 15 LİRA
 
Ramazan Bayramı’nın ilk günü hariç tüm seferlerdeki doluluk oranı yüzde 100’e yaklaştı. Bu arada, Ankara-Konya YHT hattında 5 Eylül’den 12 Eylül’e kadar business sınıfı 15 lira, ekonomi sınıfı biletler ise 10 liradan satılacak.
 
bugün