Türkiye’nin birçok şehrinden toplanan, vakıf malı tarihi 20 bin halı ve kilimin depolarda çürüdüğünü gösteren fotoğraflar ortaya çıktı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görevlendirdiği ekipler, 2006 yılında ülke genelindeki cami, mescit, depolardaki vakıflara ait halı ve kilimleri topladı. Kamyonlarla Ankara’ya taşınan halı ve kilimlerin sayısı 120 bini buldu. Bu halı ve kilimlerden 20 bininin çürüdüğü tespit edilerek, çöpe atıldı. Çürüyen halı ve kilimler arasında birkaç asırlık eserler de olduğu öğrenildi.

Yeniden kullanılmak üzere camilere geri gönderilen 20 bin halı ve kilimin ise makine ürünü olduğu belirlendi. Kalan 80 bin civarındaki değerli halı ve kilimler şu an Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Ostim'deki deposunda tutuluyor. Birbirinden değerli bu halı ve kilimlerin kısa sürede tasnif ve tescili yapılması gerekiyor. Halı ve kilimlerin fotoğraflanıp; türü, özellikleri, hangi yöreye ait olduğunun kayda geçirilmesi gerekiyor. Ancak aradan geçen 8 yıla rağmen halı ve kilimlerin envanter çıkarılmadı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bakım ve onarım atölyesinin yanında yer alan depoda saklanan halı ve kilimlerin de çürümesinden endişe ediliyor. İklimlendirme sistemi olmayan depodaki halı ve kilimlerin bir kısmının nemden zarar gördüğü belirtiliyor.

Depolardaki halı ve kilimlerin durumunu öğrenmek için soru yönelttiğimiz Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri, sorularımızı cevapsız bıraktı.