Uluslararası pazar araştırma şirketi Millward Brown, Türkiye"nin, 18 yaş üstü 450 kişi ile 11 ilde bilgisayar destekli yüz yüze yaptığı araştırma, Türk tüketicisinin ürün yenileme alışkanlığı ile ilgili sonuçları ortaya koydu. Araştırma, son 1 yıl içerisinde 100 kişiden 50"sinin cep telefonu satın aldığını, aynı zamanda tüketicilerin cep telefonlarını ortalama 2.5 yılda bir yenilediğini ortaya çıkardı. Araştırma ile Türkiye"de geçtiğimiz 1 yıl içerisinde her 10 kişiden 7"sinin cep telefonu, bilgisayar, televizyon, otomobil gibi herhangi birini satın aldığı belirlendi. En fazla satın alınan ürün kategorisinin de analiz edildiği araştırmada, ilk sırayı cep telefonları alırken, cep telefonlarının değiştirilme sıklığının ise ortalama 2.5 yıl olduğu görüldü. Araştırmaya göre, en çok alınan ürün olan cep telefonunu sırasıyla televizyon, bilgisayar, buzdolabı ve çamaşır makinesi izledi. Millward Brown Türkiye Genel Müdürü Betül Khan, araştırmanın Türk tüketicisinin satın alma tercihlerini ortaya çıkartmak için yapıldığını belirtti.

Yeni model istiyoruz

Araştırmaya göre, bilgisayarlarını 5 kereden fazla yenileyen kişilerin oranının yüzde 27"ye çıktığını anlatan Khan, tüketicilerin ürünlerini yenileme nedenleri ise şöyle sıraladı:
Bir üst modelin çıkmış olması nedeniyle otomobilini değiştirenlerin oranı yüzde 32.
Cep telefonunu bozulma-kırılma sebebiyle yenileyenlerin oranı ise yüzde 38.
Beyaz eşyaların eskimesi nedeniyle de tüketiciler yeni ürüne ihtiyaç duyuyor.
Fotoğraf makinesinde dijitale geçiş ve televizyonda geniş ekran, plazma talebi bu ürün kategorilerinde yenileme sebebini oluşturuyor.

Hürriyet