YSK kararına göre yurtta kalan öğrenciler de gerekli işlemleri yaparak yurtlarının bulunduğu ilçelerde oy kullanabilecek. Çağdaş ülkelerdeki gibi konsolosluklara sandık kurmayarak seçimlerde 2,5 milyon oyu çöpe atan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bir başka ihmalinden geri adım attı. Üniversitelilerin seçimlerde oy hakkının korunması için bir grup öğrenci tarafından YSK"ya yapılan başvuru sonuç verdi. YSK kararına göre yurtta kalan öğrenciler de gerekli işlemleri yaparak yurtlarının bulunduğu ilçelerde oy kullanabilecek.

Genel seçimlerin düzenleneceği 12 Haziran"da birçok üniversitede final sınavları devam ettiği için memleketine gidemeyecek 2 milyonu aşkın üniversitelinin oy kullanması tehlikeye girmişti. TKP"li öğrenciler tarafından geçtiğimiz hafta YSK"ya yapılan ve öğrencilerin kendi üniversitelerinde oy kullanabilmelerini talep eden başvuruya ikinci yanıt geldi. Mükerrer oy kullanılabileceği gerekçesiyle öğrencilerin bulundukları üniversitelerde oy kullanmasını ilk kararda rededen YSK, gerekli işlemlerin yapılarak öğrencilerin memleketlerine gitmeden yurtlarının bulunduğu ilçelerde oy kullanabileceklerini açıkladı.

YSK açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurmak suretiyle nüfus müdürlüğünden alacakları adres değişikliğinin uygunluğuna ilişkin belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler."

BUGÜN'e teşekkür mesajları

YSK tarafından verilen karardan sonra, üniversite öğrencilerinin seçimlerde oy kullanamayacağını ortaya çıkaran Bugün"e öğrenciler teşekkür etti. Gazeteye mesaj gönderen öğrenciler, YSK"ya geri adım attıran kararı haberleştirdiği için gazetemizi tebrik etti. Bugün 15 Mart"ta “2,5 milyon öğrencinin oyu çöpe gidecek" başlığıyla YSK"yı uyarmıştı.

Öğrenciler: Durum değişti

YSK tarafından gönderilen metnin ardından öğrenciler de konuya ilişkin bir açıklama yaptı. YSK'ya yapılan başvurunun sonuç verdiği belirtilen açıklamada "Daha önce kamuoyunda gündeme getirilmeyen Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesini Gösterir Usul ve Esaslar isimli genelgenin kamuoyu gündemine TKP'li öğrencilerin başvurusu ile girmesi sonrasında YSK bir adım attı. Mevcut uygulamada, seçimler sırasında çoğunlukla final dönemlerini geçirmekte olan üniversitelilerin ailelerinin yanında değil de okullarının olduğu kentte oy kullanmaları imkânsızlaştırılmıştı. YSK'nın son kararı bu durumu değiştiriyor" ifadelerine yer verildi.

HABER: Gökhan ÖZDAĞ / ANKARA-Bugün