Artvin’in Hopa ilçesinde Başbakan Erdoğan’ın Hopa mitinginde 31 Mayıs’ta çıkan olaylar nedeniyle tutuklanan 31 kişi hakkında Erzurum’da dava açılmış 6 ay tutuklu kalan sanıklar delil yetersizliğinden beraat etmişti. Erzurum’daki davadan tahliye olan beş kişiye Hopa Cumhuriyet savcılığınca geçtiğimiz aylarda dava açılmasının ardından aynı davadan tahliye olan Erhan Köse, İbrahim Aksu, Yunus Aksu ve Ender Yalçın hakkında da Hopa Cumhuriyet Savcılığı tarafından “yasa dışı gösteriye katılıp güvenlik güçlerine taş atarak direndikleri, TOMA aracına zarar verdikleri” gerekçesiyle 2 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle ikinci bir dava daha açıldı. İddianamede taşın “silah” olarak kabul edilmesi ise tepki çekti. Hopa Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün başlanan 2. Hopa davasında sanıklar katılmazken avukatları hazır bulundu. Sanık avukatları Erzurum’da açılan Hopa davasından tahliye olan sanıklar için Hopa’da açılan iki davanın birleştirilmesini istedi.

Mahkeme başkanı sanık Yalçın’ın ifadesinin talimatla İstanbul’daki bir mahkemede alınmasını ve İbrahim Aksu, Yunus Aksu ile Erhan Köse’nin bir sonraki duruşmaya çağrılması için yazı yazılmasını kararlaştırarak duruşmayı 9 Nisan’a erteledi.


“Taş değil gazbombası silahtır ”

Duruşma öncesi Hopa Adliyesi’nin önünde toplanan Halk Evleri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi üyesi bazı kişiler “Taş değil gaz bombası silahtır” yazılı pankart açarak slogan attı. Grup, olaylarda ölen emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun fotoğrafını taşıdı.

3. dava da yolda

Hopa Olayları nedeniyle 6 ayı aşkın bir süre Erzurum’da tutuklu kalan ve daha sonra delil yetersizliğinden serbest bırakılanlan 31 kişiden yedi kişi hakkında da ayrı bir iddianeme hazırlandığını belirten avukat Meriç Eyüboğlu, 3. davanın da yolda olduğunu söyledi.

Eyüboğlu, Hopa davasının kamuoyunda yarattığı tepki üzerine böyle bir yöntem izlendiğini, davaları parçalayarak yeni davalar yaratıldığını söyledi.
cumhuriyet