Yeni yılla birlikte sıfır araç satışlarında yaşanan artışın ikinci el piyasasını da hareketlendirdiği, artışla şaşkınlık yaşayan firmaların ise satacak araç bulamadığı bildirildi.
Türkiye"nin internette faaliyet gösteren en büyük açık oto pazarlarından “www.arabam.com”un Satış Direktörü Orhun Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yılda ekonomik krizden çıkış sinyallerinin otomotiv sektöründe de kendini göstermeye başladığını söyledi.
Sektörün 2009"da istediği satışlara ulaşamadığını anımsatan Akpınar, “Ancak yeni yılla birlikte hiç kimsenin beklemediği, hatta tahmin edemediği bir şey oldu. Firmalar sıfır araçlarda ocak ayı için geçen yılın rakamları olan 12-13 bini hedeflerken satışlar bu hedefin yüzde 80 üzerine çıkarak, 20 bine ulaştı” dedi.
Sıfır araç satışlarında yaşanan hareketliliğin uzun zamandır durgunluk yaşanan ikinci el piyasasını da beklenmedik şekilde hareketlendirdiğini anlatan Akpınar, şöyle konuştu:
“Ekonomide iyiye gidişin, krizden çıkışın sinyallerini alan tüketici alıma yöneldi. Bir kaç yıldan beri tüketiciler ihtiyaçlarını erteliyordu ancak şimdi ertelemekten vazgeçti. Bu da durgun olan ikinci el piyasasını hareketlendirdi. Sitemize üye binlerce galeri var ve çoğu satacak araç bulamamaktan şikayetçi. Vatandaşlar ellerindeki araçlarını satmak istemiyor ancak yeni araç almak istiyorlar. İkinci elde hareketlilik genelde yaz aylarında olurdu. Kış ortasında satışların artması ise satıcılarda tam bir şaşkınlık yarattı.”
Yapılan satışların ikinci el piyasasının yıl boyu hareketli geçirileceğinin sinyallerini verdiğini belirten Akpınar, satışların ilk bahar ve yaz aylarına doğru daha da artmasının beklendiğini söyledi.

“ÇAĞRILAN ARAÇLAR SATIŞLARI ETKİLEMİYOR”
Akpınar, son günlerde bazı firmaların piyasadaki araçlarını geri çağırmasının araç satışlarını ise etkilemediğini söyledi.
Tüketicilerin bu tür haberlerden çok fazla etkilenmediğini belirten Akpınar, “Tüketici önceden hangi markaya ne mesafede ise şu anda da aynı mesafede” dedi.
Adana"da galericilik yapan Haluk İçeli, yeni yılla birlikte ikinci elde beklemedikleri bir satış grafiği yaşandığını belirterek, galerici esnafının şaşkınlık içerisinde olduğunu söyledi.
İkinci el piyasasında hareket yaşanan aylar olmamasına rağmen, haftada 3 ile 5 araç arasında satış yaptıklarını belirten İçeli, “Talep genelde 5 yaşa kadar olan araçlarda ancak satacak araç bulmakta zorlanıyoruz” dedi.
İçeli, alım satım sırasında noter masraflarında yaşanan düşüşlerin de satışların canlanmasında etkili olduğunu bildirdi. - milliyet