Taraf gazetesi, Org.Aslan Güner"in İstihbarat Başkanlığı yaptığı 2007"de "PKK"lıları izleyeceğiz" diye aldırdığı cihazla siyasileri ve akademisyenleri dinlettiğini iddia etti. Genelkurmay dün jet hızıyla soruşturma açıldığını duyurdu


Taraf gazetesi, G.Kurmay 2. Başkanı Org. Aslan Güner"in İstihbarat Başkanlığı yaptığı 2007"de "PKK"lıları izleyeceğiz" diye aldırdığı cihazla siyasileri ve akademisyenleri dinlettiğini iddia etti. G.Kurmay, dün soruşturma açıldığını açıkladı.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner"in 2007 yılında İstihbarat Başkanlığı döneminde “PKK"yı dinleyeceğiz” gerekçesiyle İsrail"den dinleme sistemi alındığı, bu cihazlarla 2 bin kişinin yasa dışı olarak dinlendiği iddia edildi. Genelkurmay Başkanlığı, iddiayla ilgili idari soruşturma başlatıldığını açıkladı. Taraf Gazetesi"nde dün manşet haber olarak yayımlananan iddialar özetle şöyle:

* “PKK"lıları dinleyeceğiz” gerekçesiyle İsrail"den GES (Genelkurmay Elektronik Sistemleri) Komutanlığı"na önce uydu telefonu izleme ve dinleme sistemi alımı yapıldı, bir de "cep" dinleme sistemi alındı.

* 3 Temmuz 2005"te yürürlüğe giren TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) Kanunu"na göre dinlemeleri sadece MİT, Emniyet ve Jandarma yapabilmesine rağmen, dinleme ve dinleme cihazı alma yetkisi olmadığı halde GES Komutanlığı"na dinleme cihazı alınarak yasa ihlal edildi. TİB kanunu, yasadışı dinleme yapabilmek için beş yıl önce, 2002"de Savunma Sanayi İcra Kurulu"nun aldığı karara dayanılarak delindi. Cihaz alımı Başbakan ve Savunma Bakanı"ndan da gizlendi.

* İsrail"den alınan sistem 06 AD 6382 plakalı Mercedes Benz arabaya monte edildi. Sistemle, 2 bin kişi dinlendi. Dinlenenler arasında kamuoyunun yakından tanıdığı Baskın Oran, Doğu Ergil, Fikri Sağlar, Kenan Işık, Ziya Halis, Orhan Miroğlu, Sırrı Sakık, Leyla Zana ve Sebahat Tuncel gibi isimler de yer aldı.

Yazışmalar mercek altında

Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, Taraf"taki iddialar için gecikmeden açıklama yaptırdı. Dün saat 10.00"da internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada soruşturma açıldığı bildirildi. Açıklamada şöyle denildi: “Bugünkü bir gazetede bölücü terör örgütüne yönelik olarak temin edilen bir teknik cihazın başka maksatlarla da kullanıldığı şeklinde bir haber yer almıştır. Konu ile ilgili idari soruşturma başlatılmıştır.”

Genelkurmay"ın idari soruşturma açtığı “telekulak” iddiasına konu olan dinleme cihazlarının satın alınmasında dönemin korgeneral rütbesiyle İstihbarat Başkanı olan Org. Güner"in o dönemki yazışmaları mercek altına alınacak. Taraf"ın haberinde, Güner"in, yasadışı dinleme cihazı almak için bulduğunu iddia ettiği ilginç yöntem özetle şöyle anlatılıyor:

* Güner, Savunma Sanayii İcra Kurulu"nun 12 Mart 2002 tarih ve 209 sayılı kararını gerekçe göstererek, Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanlığı"na 23 Şubat 2007 tarihinde bir yazı yazdı.

* Yazıda “Birinci öncelikli ihtiyaç listesinde yer alan cep telefonlarının dinlenmesi yeteneğinin GES Komutanlığı"na bir an önce kazandırılması yüksek öneme haizdir” dedi.

* Yazısında daha önce yapılan bir sözleşme kapsamında cep telefonu dinleme sisteminin alınabileceğini vurguladı. Güner"in söz ettiği sözleşme Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İnta Space isimli Türk firması arasında 5 Eylül 2006"da imzalandı. Haberleşme Uydusu(Thuraya) İzleme Sistemi Tedariki Sözleşmesi, TSK"ya uydu telefonlarını takip etme imkanı kazandırmayı öngörüyordu. Güner, sözleşme kapsamında uydu telefonları dinleme sisteminin GÖS Komutanlığı"na Mart 2007"de geçici olarak, Temmuz 2007"de de nihai olarak konuşlandırılacağını belirterek, ek olarak cep telefonu dinleme sisteminin de alınmasını istedi.

* Güner"in yazısında gerekçe de şöyle ifade edildi:
“Cep telefonlarının, teröristlerce lojistik-kurye unsurlarıyla haberleşmek, yandaş ve sempatizan kesiminden güvenlik güçlerinin hareketleri hakkında bilgi alabilmek, arazideki buluşmalarını ayarlamak, örgütten habersiz olarak aileleriyle görüşmek, tuzaklanmış patlayıcıları uzaktan patlatmak amacıyla sıkça kullanıldığı bilinmektedir. Sinyal Analiz Projesi kapsamında birinci öncelikli ihtiyaç listesinde yer alan, cep telefonlarının dinlenmesi yeteneğinin GES Komutanlığı"-na biran önce kazandırılması yüksek önemi haizdir.”

3 konu üzerinde durulabilir
Soruşturmada 3 konu üzerinde durulması bekleniyor:

* Güner"in Plan ve Prensipler Başkanlığı"na hitaben kaleme aldığı yazı, onay prosedürü ve bu konuda izlenen yol ve yetki aşımı olup olmadığı.

* TİB Yasası ve haberleşme özgürlüğünün ihlal edilip edilmediği, uydu telefonlarını dinlemeye izin veren kararın cep telefonlarını da dinlemeye imkan sağlayıp sağlamadığı.

* Telefonları dinlenen 2 bin kişinin terör örgütü için “lojistik-kurye unsurları” ve “yandaş ve sempatizan kesim” ile bağlantılı olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği.