Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Aydın"da belediyelerin yaptıkları katı atık, atık su arıtma ve kanalizasyon gibi çevreyi ilgilendiren yatırımlar için 2 yılda şartı yardım kapsamında 3 milyon 596 bin TL para gönderildi.
2007 ve 2008 yıllarında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan yardımlar hakkında bilgi veren Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, bütün belediyelerin kanalizasyon ve atık su arıtma tesisleri gibi çevreyi ilgilendiren projelerini hayata geçirmesi gerektiğini belirterek, bunun için belediyelere devletin de destek verdiğini söyledi. Yapılan şartlı yardımlardan bugüne kadar Aydın"dan 30 başvurunun gerçekleştiğini kaydeden Vali Coş, “Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından; 5491 Sayılı Kanun ile değişik 2872 sayılı Çevre Kanunu"nun 18. Maddesinde yer alan hükümler gereği elde edilen gelirlerin kullanımına ilişkin kalemlerin aynı maddenin 5. fıkrası ve 03 Nisan 2007 tarih ve 26482 sayı ile yayımlanan "Çevre Gelirlerinin Takip ve Tahsili ile Tahsilat Karşılığı Öngörülen Ödeneğin Kullanımı Hakkında Yönetmeliğin" 7. maddesine istinaden, yerel yönetimlerin kuracakları atık su arıtım tesisi ve yönetimlerin birlik modeli içerisinde tesis edecekleri katı atık düzenli depolama gibi çevre altyapı tesislerinin projelendirme ve inşaat işlerinin yapımına ilişkin, bütçe imkanları dahilinde maddi destek sağlamaktadır. Bu kapsamda, 2007-2009 yılları arasında; ilimiz genelinde yer alan ilçe ve belde belediye başkanlıklarından 30 adedi yardım talebinde bulunmuş, 27 belediyenin projesi Çevre ve Orman Bakanlığı"ndan yardım yapılmaya uygun bulunmuştur. Şuana kadar yardım almaya hak kazanan projelere 24 ayrı ödeme yapılmış olup, bu ödemeler kapsamında toplam 3 milyon 596 bin 591 TL nakdi yardımda bulunulmuştur” dedi.
EN FAZLA YARDIMI AYDIN BELEDİYESİ ALDI
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan şartlı yardımlardan Aydın il genelinde 2 yıl içinde en fazla yardımı Aydın Belediyesi aldığı açıklandı. Aydın Belediyesi tarafından yapılan katı atık depolama alanı inşaatı için bakanlık tarafından 3 ayrı yardım ödemesi yapılırken, 10 milyon TL"ye mal olan katı atık depolama alanı için bakanlıktan toplam bir milyon 500 bin TL yardım yapıldığı açıklandı. Bakanlığın 3 milyon 500 bin TL"lik yardımlarından en fazla pay alan belediye sıralamasında Aydın Belediyesi birinci sırada yer alırken, 6 ayrı yardımla bakanlıktan toplam 571 bin TL yardım alan Atça Belde belediyesi ikinci sırada yer aldı.
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINDAN YARDIM ALAN BELEDİYELER
Çevre ve Orman Bakanlığı"ndan yaptıkları yatırımlar dolayısıyla yardım alan belediyeler ve aldıkları yardımlar şu şekilde; Aydın Belediyesi katı atık tesisi için 1 milyon 500 bin TL, Atça Belediyesi Kanalizasyon ve atık su arıtma tesisi için 571 bin TL, Yenipazar Belediyesi kanalizasyon ve atık su arıtma tesisi için 480 bin TL, Kuyucak Belediyesi arıtma tesisi için 157 bin TL, Başaran Belediyesi arıtma tesisi ve kanalizasyon için 175 bin TL, Pamukören Belediyesi atık su arıtma tesisi için 121 bin TL, Yazıkent Belediyesi arıtma tesisi için 31 bin TL, Ataeymir Belediyesi atık su arıtma tesisi için 52 bin TL, Yenice Belediyesi Atık su ve kanalizasyon için 103 bin TL, Arslanlı Belediyesi kanalizasyon için 6 bin 591 TL ve Ataeymir Belediyesi kanalizasyon için 40 bin TL