AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde 'İstanbul ve Türkiye için İki Yeni Proje'yi açıkladığı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bugün açıklayacağı projenin bir İstanbul projesi olmaktan ziyade bir Türkiye projesi olduğunu belirterek, 'Çünkü İstanbul, Türkiye'nin özüdür, özetidir' dedi.  
Başbakan Erdoğan, bugün açıklayacağı projenin de bir Türkiye, bir dünya projesi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
 
'12 Haziran seçimlerinin ardından İstanbul için iki yeni şehrin inşasına başlıyoruz. Bu zamana kadar yaptıklarımız nihai bir proje çalışması değil, yapılmış 1/100.000'lik planlar üzerine bir plan, bir proje çalışmasıdır. Bu şehirlerden birini İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz kıyısında, diğerini Anadolu yakasında kuruyoruz.' 
 
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un Avrupa yakasındaki şehrin, Karadeniz kıyısında ve maden alanlarında inşa edileceğini bildirerek, 'Maden ocaklarının artık faaliyetlerini durdurduğu 40 bin hektarlık alan kurulacak şehir sayesinde yeniden hayat bulacak, yeşile ve hayata kavuşacak' dedi. 
 
Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde 'İstanbul ve Türkiye için İki Yeni Proje'yi açıkladığı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bu iki şehrin İstanbul'un ruhuna kesinlikle uygun olarak inşa edileceğini söyledi. 
 
Avrupa yakasındaki şehrin, Karadeniz kıyısında ve maden alanlarında inşa edileceğini bildiren Erdoğan, şöyle konutu: 
 
'Bu alanda şu anda zaten maden ocaklarıyla ekolojik denge bozulmuş durumda. Maden ocaklarının artık faaliyetlerini durdurduğu 40 bin hektarlık alan, kurulacak şehir sayesinde yeniden hayat bulacak ve yeşile ve hayata kavuşacak.
 
İstanbul'un denize, kültür ve spora ulaşım noktaları bu şehir olacak. Avrupa yakasındaki bu şehirle birlikte İstanbul'a yıllık kapasitesi 60 milyon yolcu olan dünyanın en büyük havaalanlarından birini inşa edeceğiz. Liman ve marinalarıyla bu şehri aynı zamanda bir ticari merkez olarak da kurgulayacağız. Yeni spor tesisleri yaparak, spor noktasında İstanbul'a çok önemli bir konsepti, bir kompleksi ayrıca kazandıracağız.
 
Kanal İstanbul'da olduğu gibi özellikle iki şehir projemiz de ayrıntılı ve hassas bir etüd ve plan aşamasından sonra yükselmeye başlayacak. Bu konuda seçimden sonra fevkalade bir hal olmadıktan sonra 1 yıl sonunda inşallah makineler o bölgede çalışmaya başlayacak. Bu arada 3. köprünün ihalesini yapmış olacağız. Bir taraftan 3. köprüyle ilgili çalışmalar da proje bazında bitirilmiş olacak ve onun da çalışmaları başlayacak.' 
 
Erdoğan, 'İstanbul'un finans merkezi olma hedefi bu iki şehirle daha da güçlenecek. Bu iki şehir İstanbul'un ruhuna, fiziki yapısına ve çevreye zarar vermeyecek ve tam tersine burada bu unsurları güçlendiren, rahatlatan, nefes aldıran bir anlayışla inşa edilecek' dedi.
 
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Biz kendi şehirlerimizi, tarihteki gibi muhteşem şehirlerimizi inşa edebilir, mevcuda sahip çıktığımız, muhafaza ettiğimiz gibi yeni şehirler de imar edebiliriz' dedi.
 
Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde, 'İstanbul ve Türkiye için iki yeni proje'yi açıkladığı toplantıda, uzun süredir üzerinde çalıştıkları, belli bir aşamaya getirdikleri, ana hatlarını çizdikleri bu projenin şimdiden Türkiye'ye, İstanbul'a, tüm İstanbullulara ve 74 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına hayırlı olmasını diledi.
 
Medeniyet kelimesinin hem bazı Doğu dillerinde hem de Batı dillerinde şehir anlamına gelen kelimelerden türediğini ifade eden Erdoğan, 'Şehir, medeniyettir, medeniyet şehirdir. Medeniyet idraki, medeniyet tasavvuru, medeniyet birikimi şehirleri ortaya çıkarır' dedi.
 
Şehirlerin tarihi, kültürü, birimi anlattığı kadar, içinde yaşayan insanların da ruhunu yansıttığını vurgulayan Erdoğan, şehirlerin adeta bir kap gibi olduğunu ve içinde yaşayanlara kendi şeklini verdiğini anlattı.
 
Recep Tayyip Erdoğan, dünyaya Süleymaniye'nin penceresinden, Sultanahmet'in avlusundan, Galata Kulesi'nin üzerinden, Topkapı Surları üzerinden bakan bir çocukla çöp dağları üzerinden, çamurlu sokaklardan bakan bir çocuğun asla aynı olmayacağını ifade ederek, yeşil alanlarda doyasıya oynayan, parklarda eğlenen, sosyal tesislerde güvenle bisiklete binen bir çocukla, kaldırımlarda, arabaların park ettiği dar sokaklarda, caddelerde oynayan bir çocuğun da eşit olmadığını söyledi.
 
Erdoğan, sadece çocuklar için değil, gençler, büyükler, yaşlılar, engelliler ve hanımlar için de şehrin yapısı, dokusu ve ruhunun son derece etkili olduğunu dile getirdi.
 
13. yüzyılda doğudan gelen yağmacı orduların önlerine çıkan her şeyi yakıp, yıkmış insanları katlettikleri kadar şehirlerde de taş üstünde taş bırakmadıklarını belirten Erdoğan, bu yağmacı askerlerin şehirlerde yaşamaktan uzak durduklarını, bu milletlerin aslında medeniyetten, ilerlemekten, estetikten korktukları için şehirleri tahrip ettiklerini ifade etti.
 
-'BÜYÜK BİR MEDENİYETİN MENSUPLARIYIZ'-
 
Başbakan Erdoğan, 'Biz millet olarak büyük şehirler inşa etmiş, büyük bir medeniyetin mensupları, çocuklarıyız. Başta Konya, Bursa, Edirne, İstanbul olmak üzere bizim şehirlerimiz tarihte insan merkezli kurulmuş, her sokağı, her caddesi, hatta her taşı insanı yansıtan bir anlayışla şekillenmiştir' dedi.
 
Diyarbakır, Kayseri, Adana, Trabzon, İzmir ve Ankara gibi şehirlerin bir medeniyet eseri olarak tarihte yerlerini aldıklarını ifade eden Erdoğan, 'Şehir, bizim medeniyetimizde adeta yaşayan bir organizma, canlı olarak görülmüş, şehre ihanetten kaçınılmış, şehrin estetiğini, ruhunu bozacak her yapı kararlı şekilde engellenmiştir' diye konuştu.
 
Erdoğan, şehirlerin alim insanları da kendisine çektiğini kaydederek, dünyanın 3 kıtasına yayılmış Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin Kahire, İsfahan, Şam gibi şehirler üzerinde doğal güzellik olarak yükseldiğini dile getirdi.
 
Cami, köprü, kervansaray, ev ve okulların tarih boyunca insanla barışık, tabiatla barışık, şehirle uyumlu şekilde inşa edildiğini de anlatan Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet'in 'Hüner, bir şehir bünyad etmektir, reaya kalbin abad etmektir' sözüne de atıfta bulunarak, asıl marifetin halkın kalbini, ruhunu, benliğini inşa edecek, insana huzur verecek şehirler inşa etmek olduğunu söyledi.
 
'Şehir kültürümüz ve medeniyetimiz son birkaç yüzyıl içinde çok büyük tahribata uğramıştır' diyen Erdoğan, Falih Rıfkı Atay'ın betonlaşmadan İstanbul'un yaşadığı acıyı 1930'larda dile getirdiğini kaydetti.
 
-'İSTANBUL'DA ÇİRKİN YAPILAŞMAYI DURDURDUM'-
 
Erdoğan, şöyle devam etti:
 
'Yahya Kemal, Necip Fazıl ve onlar gibi nice İstanbul aşığı, kendi dönemlerinde, kendi çocukluklarında şahit oldukları İstanbul'un özlemiyle hayata gözlerini yummuşlardır. 10 yıllar boyunca devam eden plansız, kontrolsüz betonlaşma, İstanbul'u adeta yutma, yok etme noktasına getirmiştir. 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını devraldığım günden itibaren bu büyük tehdidi bertaraf etme mücadelesini başlattım. İstanbul'da çirkin yapılaşmayı durdurdum. 
 
Size bir oran vereceğim, buna dikkat edin. İstanbul nasıl tehdit edilmiş, nasıl katledilmiş görün. Şahsımdan önceki belediyeler, emsal olarak ne uyguluyorlardı? 15, 14, 13... Bu ne demek biliyor musunuz? Adamın bin metrekare yeri mi var, ona deniyor ki 'Sen burada 15 bin metrekare kapalı alan inşaat yapabilirsin'. Bin metrekareye 15 bin metre kare kapalı alan. Yerin altı hak getire. İstediği kadar yerin altına da girsin. Böyle bir dönemi de görüyoruz. Ben 3 emsalden fazla olmayacak dediğim zaman kıyamet koptu. Biz 3 emsalden fazla hiç kimseye dönemimizde imar müsaadesi vermedik. Çünkü ben İstanbul sevdalısıydım. Arkadaşlarım aynı fikri paylaştılar. Biz İstanbul'a ihanet edemezdik. Bu süreci biz durdurduk.
 
15, 14, 13'lerin verildiği zaman bu mimar, mühendisler odaları yok muydu?. Vardı. Sesleri niye çıkmıyordu? Niye çıkmadığını sizler çok iyi anlıyorsunuz. Bunların zihniyeti şehirlere saygılı bir zihniyet değildir. Bunların zihniyeti, ideolojinin deli gömleğini giymiş veyahutta o karanlık kapıların arkasında ne dönüp bittiğini bilmediğimiz adımlarla ne yazık ki İstanbul'a ülkemize ihanet etmişlerdir. Bu kadar açık konuşuyorum.
 
İstanbul'u aslına, özüne döndürmek, İstanbul'u yeniden yaşanabilir bir kent haline getirmek, İstanbul'u dünyalar güzeli bir şehir olarak yeniden inşa etme gayreti içine girdik 1994'ten itibaren. Birçok yerde yıkımlar yaptık. Birçok yerde de yasalarla hep karşı karşıya geldik. Biz büyük bir medeniyet inşa etmiş, o medeniyetin yansıması olarak muhteşem şehirler inşa etmiş bir milletiz. Bugün aynı şekilde o büyük medeniyetin izini süren, o büyük medeniyeti bugüne ve geleceğe taşıyan şehirler inşa edebiliriz. İşte üstadın ifade ettiği şu sözler son derece anlamlıdır: Ceketimizin astarında kaybettiğimiz güneşi, başka iklimlerde arıyoruz. Ahh ahh nasıl yıktılar bizi. Kendi içimizden vurdular. Merhum Necip Fazıl'ın da söylediği gibi ceketimizin astarında kaybettiğimiz güneşi, başka iklimlerde, başka coğrafyalarda taklitlerde aramamıza hiç, ama hiç gerek yoktu. Biz kendi şehirlerimizi, tarihteki gibi muhteşem şehirlerimizi inşa edebilir, mevcuda sahip çıktığımız, muhafaza ettiğimiz gibi yeni şehirler de imar edebiliriz.' AA