Turizm alanında uluslararası arenada en prestijli kongreler arasında gösterilen bilimsel etkinlik, Nişantaşı Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nin öncülüğünde, Yunanistan İonia Üniversitesi, Kırgızistan Turkiye Manas Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi’nin katkılarıyla, Choice Turizm organizasyonuyla düzenleniyor.

Kuşadası Ricmound Efes Otel’de gerçekleşen 2. Uluslararası Turizm ve Yönetim Araştırmaları Kongresi’nin açılışında konuşan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Başaran Ulusoy, çevre ve turizm ilişkisinin önemini anlatarak, güncel olayları da değerlendirdi. Türkiye’nin sadece turist alan değil, turist gönderen ülke konumuna da geldiğini vurgulayan Ulusoy, “Türkiye artık yalnız bekleyen ve ağırlayan ülke değil, aynı zamanda dışarıya turist gönderen bir ülkedir. İyi müşteridir. 1990’lı yılların sonunda randevu alamadığım Avrupa Birliği ülkeleri şimdi bizden randevu talep eder duruma gelmiştir. Türkiye turizmdeki çıkışıyla artık bir barış ve medeniyet projesidir. Ancak, zaman zaman bize karşı koydukları tepkileri de anlamakta zorluk çekiyorum. Buna rağmen, bugün bize vize koyan ülkeleri bir zaman gelecek, vize koyar duruma geleceğiz, buna inanıyorum" dedi.
 

"TÜRKİYE'Yİ SIKIŞTIRMAK İÇİN SOYKIRIM MACERASIYLA KARŞIMIZA ÇIKANLAR ÖNCE KENDİ TARİHLERİNE BAKSIN"

Konuşmasında soykırım tartışmalarına da değinen TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, “Türkiye’yi sıkıştırmak için soykırım macerasıyla karşımıza çıkanlar, önce kendi tarihine bakmaları gerekir. Onlar tarihlerine baktıkları zaman Fas, Tunus, Libya ve daha bir çok ülkede yaptıklarını göreceklerdir. Biz kaşınacak ülke değiliz, okşanması gereken ülkeyiz. Bu ülkenin Osmanlı döneminde de başarıyla birlikte kucaklaşmayı, Cumhuriyet döneminde de bu gelenekleri sürdüren bir ülkeyiz. Dünyada barışı sağlayan iki sektör vardır. Bunlardan biri sportif faaliyetlerdir. Diğeri ise turizmdir. Türkiye öyle bir ülke olmuştur ki güvenilir, emniyetli ve eğitimi ön plana alan bir çalışmayı başlatan bir ülkedir. Aynı otelde birbiriyle kavgalı olan Mısırlı, İsrailli, Rus, Almanı barındıran bir ülkeyiz. Dolayısıyla Türkiye’nin geleceği turizmdir" diye konuştu.

Kırgızistan Turkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, büyük Türk dünyasının içinde yaşamaktan mutlu olduklarını belirterek, Türkiye’nin Özal döneminden sonra Türk dünyasında çok ciddi ilerleme kaydettiğini vurguladı ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Enformasyon ve İdarecilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nattik Gurbanov ise duygu dolu konuşmasında, Türkiye ile Azerbaycan’ın kardeş olduklarını ve bu kardeş ülke ilişkisinin turizmde ilerlemeye büyük katkı sağlaması gerektiğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can da inanç turizmi kapsamında İslam odaklı çalışmalar ve araştırmaların gerekliliğine işaret ederek, bu turizm türünün ülkemizde mutlaka geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Nişantaşı Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kazım Ozan Özer de kongrenin turizm sektörüne önemli katkılar yapacağını söyledi.

3 gün sürecek ve 3 Mayıs’ta sona erecek olan 2. Uluslararası Turizm ve Yönetim Araştırmaları Kongresi anısına, Kırgızistan Turkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy’a Kırgız geleneğini temsil eden kalpak hediye etti.

fjk.jpgfjgkh.jpgfjgkh.jpgfhfgjf.jpg