Taksim konusunda ısrarını sürdüren DİSK, bu yılki Taksim kutlamalarına dünya sendikalarını davet etti.

1 Mayıs"ın tatil olacağı netleşirken, kutlamaların Taksim Meydanı"nda yapılıp yapılmayacağı henüz belli olmadı. Ancak Taksim konusunda ısrarını sürdüren DİSK, bu yılki Taksim kutlamalarına dünya sendikalarını davet etti. Şimdiden iki uçak dolusu sendikacı ve sivil toplum örgütü temsilcileri Taksim kutlamalarına katılacağını bildirdi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Uluslar arası Sendikalar Konfederasyonu ile Avrupa Sendikalar Konfederasyonu başta olmak üzere çok sayıda sendikaya 1 Mayıs"ı Taksim"de kutlamak için davette bulunduklarını söyledi. Ocak ayından itibaren davetiyelerin konfederasyon ve sendikalara gönderildiğini belirten Çelebi, şuana kadar Yunanistan, Almanya, İngiltere, Hindistan gibi dünyanın birçok ülkesinden katılım yapılacağı yönünde yanıt aldıklarını açıkladı. Özellikle Almanya"dan katılımın yüksek olacağına dikkat çeken Çelebi, Taksim kutlamalarına en az iki uçak dolusu konuk geleceğini bildirdi.

Çelebi, 1 Mayıs"ın tatil olmasına ilişkin kararın yeterli olmayacağını, kutlamaların Taksim"de yapılmasına izin verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çelebi, “Biz Taksimi miting alanına çevirelim, demiyoruz. Mitinglerimizi zaten başka yerlerde yapıyoruz. Ama herkese açık olan bir alanın senede bir gün biz emekçilere 3 saatliğine açılmasının hor görülmemesini istiyoruz” dedi.

AP"den Taksim"e destek

Avrupa Parlamentosu (AP), 13 Mart 2009 tarihinde yayınladığı raporunda Türkiye hükümetini, ILO sözleşmelerine uygun yeni bir sendikalar yasası çıkartmaya ve 1 Mayıs"ın barışçıl bir şekilde Taksim Meydanı"nda kutlanmasını sağlamaya davet etmişti. Türkiye"deki sendikal faaliyetlerin önündeki kısıtlamaların devam ettiğine vurgu yapan bu rapor ile Avrupa Parlamentosu ilk kez 1 Mayıs"a açık ifadelerle yer verdi ve çözüm bulunmasını istedi.

Kimler geliyor?

DİSK"ten alınan bilgiye göre Alman sendikalarından NGG, IG METALL ve VERDİ ile göçmen derneklerinden temsilcilerin olduğu yaklaşık 100 kişilik bir heyet 1 Mayıs"ta İstanbul"a geliyor. Heyette IG METALL Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Wolfang Rhode ve NGG Genel Sekreteri Jurgen Hintzer"de bulunacak. Ayrıca Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ve küreselleşme karşıtı hareketin önemli örgütlerinden olan ATTAC da İstanbul 1 Mayıs"ı için hazırlıklarına başladı.

Avrupa Solu da geliyor

4-5 Nisan 2009 tarihlerinde Danimarka"da gerçekleşen Avrupa Solu 5. Sendikalar Konferansı"nda İspanya, Portekiz, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Avusturya ve Yunanistan"dan sendikacılar, Türkiyeli işçilerin demokrasi ve sendikal haklar mücadelesini desteklemek için 1 Mayıs"ta İstanbul"da olacaklarını açıkladılar.

Hürriyet