14 yaşındayken amca oğluyla evlendirilen Demet Toprak, önce eşinin ailesinden, sonra eşinden şiddet gördü. Boşanmak isteyince ‘aile meclisi kararıyla’ ölümle tehdit edildi. Tetiği çekecek kişi bile belirlendi: eşinin çocuk yaştaki kardeşi, yani amcasının küçük oğlu...

BİTLİS’in Adilcevaz İlçesi’nde yaşayan Demet Toprak (27), 14 yaşındayken zorla amcasının oğlu Metin Toprak (32) ile evlendirildi. Evlendikten sonra Metin Toprak’ın ailesiyle yaşadığı eve yerleşen Demet Toprak ile kayınvalidesi arasında geçimsizlik başladı. Bunun üzerine Metin Toprak, zaman zaman şiddete maruz kalan eşini yanına alarak İstanbul’a yerleşti. Eşi montaj işlerinde çalışırken, Demet Toprak da günlük temizlik işlerine gitti. Çiftin bugün 9 ve 5 yaşlarında olan 2 de çocuğu oldu.

Tehditle velayetten vazgeçti

İddiaya göre Metin Toprak’ın ailesi köye geri dönmelerini isterken, Demet Toprak, İstanbul’da kalmakta ısrar etti. İkili bu nedenle sık sık tartışmaya başladı. Demek Toprak, eşinin zaman zaman kendisine şiddet uyguladığını ileri sürerek, Haziran’da evi terk edip boşanma davası açtı.

Bunun üzerine Metin Toprak, eşini tehdit ederek, 2 çocuğunun velayetini istedi. Tehditlerden korkan Demet Toprak, velayetten vazgeçti. Metin Toprak da çocuklarını anne ve babasının yanına bıraktı. Bunun üzerine savcılığa başvuran Demet Toprak, tehdit altında velayeti vermek zorunda kaldığını belirterek, eşi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Eşi çalıştığı inşaatta öldü

Bu süreçte eşinin ailesi iddiaya göre aile meclisi kurup, genç kadının başka biriyle beraber olduğunu öne sürüp, hakkında ölüm kararı aldı. Cinayeti işlemesi için de Metin Toprak ve çocuk yaştaki erkek kardeşini görevlendirdi. Kararı öğrenen Demet Toprak, İzmir’e kaçtı. Fakat Metin Toprak eşinin İzmir’de olduğunu öğrenip kente geldi. Bir süre sonra durumu fark eden Demet Toprak, İzmir’den ayrıldı. İzmir’de inşaatlarda çalışan Metin Toprak da Temmuz’da inşaattan düşüp öldü. Bir süre sonra kendisini arayan ve “Metin öldü, sen de öleceksin. Az kaldı seni bulacağız” diyen kişiden durumu öğrenen Demet Toprak, savcılığa başvurdu.

Çocuklarımı istiyorum

DEMET Toprak, “Savcılığa hem çocuklarımı almak, hem de korunmam için başvurdum. Çocuklarıma babalarının ölüsünü gösterip, ‘Babanızı anneniz öldürdü’ demişler” dedi.

Ailemi döverek köyden kovdular

BABASI ve annesinin yaşanan olaylar sonrası köyden dövülerek gönderildiğini öne süren Toprak, evlerinin de yakınları tarafından yıkıldığını söyledi. Toprak’ın başvurusu üzerine savcılık Adilcevaz Kaymakamlığı’na yazı yazarak çocukların alınmasını istedi. Ancak, köye giden jandarma, çocukları bulamadı. Toprak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Devlet büyüklerimden yardım istiyorum” dedi.

Hürriyet