İsviçre merkezli Julius Baer bankasının off-shore cenneti Cayman Adaları"ndaki şubesinin eski müdürü, sayısı 2 bin olarak tahmin edilen çok gizli hesaplara ait bilgiyi WikiLeaks üzerinden yayımlaması için sitenin kurucusu Jullian Assange"a verdi.

Bilgilerin içinde yer aldığı iki CD özel korumalı kapta teslim edildi. Rudolf Elmer, Assange"a iki CD"den oluşan bilgileri verirken tüm dünyanın off-shore hesaplarda saklanan paralarla ilgili gerçekleri bilmesini istediğini söyledi.

İsimlerle ilgili bilgi yok

Elmer, CD"lerde ismi yer alan kişilerle ilgili bilgi vermezken, adı geçenlerin sayısı konusunda da açıklama yapmadı.

Elmer, şunları söyledi: “Tek umudum toplumun olan biten hakkında bilgi sahibi olması. Ben orada bulundum, o işi yaptım, bu işin nasıl bir şey olduğunu biliyorum ve bu işlerin ne kadarının belgelendiğini, ne kadarının da belgelenmediğini biliyorum. Sistemin nasıl işlediğini biliyorum. Kamuoyunun da bilmesini istiyorum çünkü bu sistem toplumumuza zarar veriyor.”

Yayımlanması haftalar alır

İngiltere"de ev hapsinde bulunan Assange ise, belge yüklü CD"leri alırken, “Bugün burada onu desteklemek için bulunuyorum. O da bir muhbir ve söyleyeceği önemli şeyler bulunuyor” dedi. Assange, belgelerin kontrol edilip sitede yayımlanacak hale getirilmesinin haftalar alabileceğini de belirtti. Rudolf Elmer, bankadaki görevinden 2002 yılında kovulmuştu. Elmer, elindeki belgelerin en az üç finans kurumundan sızdırıldığını ve 1999-2009 dönemini kapsadığını açıklamıştı.

hürriyet