Konu hakkında bir açıklama yapan Ak Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, ‘’Devlet milletle ihtilafını çözdü’’ şeklinde konuştu.

Ak Parti Hükümetinin çok uzun yıllardır devam eden ve ülkenin daha rekabetçi bir ortamda büyümesine ve gelişmesine engel olan ya da sosyal bir sorun olarak karşımıza çıkıp vatandaşı huzursuz eden birçok problemin çözümü için adımlar attığını kaydeden Ak Parti Aydın milletvekili Ali Gültekin Kılınç, 2/B olarak adlandırılan düzenlemenin, bu adımların en önemlilerinden biri olduğunu söyledi. Kılınç ayrıca, ‘’2/B Devlet ile milletin on yıllardır ihtilaflı olduğu bir alanın düzenlenmesi, devlet ile milleti barıştırma projesidir. Ekip biçtiği, barındığı, çocuklarına gelecek olarak gördüğü alanları artık vatandaşımız gönül rahatlığıyla sahiplenebilecektir’’ dedi.

ELDE EDİLECEK GELİR GELECEĞİMİZ İÇİN KULLANILACAK

Buralardan elde edilecek gelirin ülkenin menfaatleri doğrultusunda kullanılacağını ifade eden Gültekin Kılınç, ortaya çıkacak kaynağın %90’ının çarpık kentleşmeye karşı kentsel dönüşüm projelerinde değerlendirileceğini kaydetti. 2/B alanlarından elde edilecek gelirin kullanılacağı yerlerin son derece önemli olduğunu altını çizen Kılınç, ‘’Gelirin %10'u yeni orman alanlarının oluşturulmasında ve Orman köylülerinin kalkındırılmasında; kalan %90'ı da ülkemizin kanayan yarası olan çarpık kentleşmeye karşı tüm ülkede yapılacak kentsel dönüşüm projelerinde değerlendirilecektir. Kısaca büyük bir sosyal problem çözüme kavuşurken diğer yandan da elde edilecek kaynakla ülkemizin orman kapasitesi arttırılıp sağlıklı konutlar, sağlıklı kentler temel hedefinde ilerlenecektir’’ şeklinde konuştu.

ÜLKEMİZİN SORUNLARINI ÇÖZMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Memleket sorunlarını çözmek için her türlü zorluğa göğüz gerdiklerini belirten Ali Gültekin Kılınç,‘’Hükümet olarak zor olana talip oluyoruz. Bazı eleştiri ya da memnuniyetsizliklerin oluşabileceğinin farkındayız. Ama bu bizi yolumuzdan asla döndüremeyecektir. Hedefimiz bu ve benzeri yeni düzenlemelerle Türkiye'nin sorunlarını çözmek, önünü açmaktır’’. dedi.

Cumhurbaşkanının onayından geçip Başbakanlığa yollanan 2-B nedir? Yasa özet olarak ne getiriyor. İşte, merak edilen soruların yanıtları;

2/B NEDİR?

31.12.1981 tarihinden önce Bilim ve Fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş alanlar; (Şehir, Kasaba, Köy yerleşim alanları, Tarla, Bağ bahçe vb., otlak, kışlak, yaylak, gibi.) bütün alanların Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılması uygulamasıdır.

(Bu husus 6831 sayılı Orman Kanununun 2 nci maddesinin B bendinde yer aldığı için kısaca 2/B diye ifade edilmektedir.)

 

2/B'DEN NE AMAÇLANIYOR?

• Ülkemizde yaşanan hızlı sanayileşme ve gelişme sürecinin sonucu olarak; 1961 Anayasasının 31 inci maddesinde 17/4/1970 tarihli ve 1255 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle; 15/10/1961 tarihinden önce tarım alanlarına ve toplu yerleşim alanlarına dönüşmüş orman alanlarının orman sınırları dışına çıkartılmasına imkân veren bir düzenleme getirilmiştir. Daha sonra 1973 yılında yapılan değişiklikle bu 1974 e çekilmiştir. Ve Son olarak da 1982 Anayasasının 169 uncu Maddesi ile orman vasfını kaybetme tarihi 31.12.1981 tarihine çekilmiştir.

NEDEN 2/B?

• Yıllardan beri tartışılan ve bir sosyal sorun olarak karşımıza çıkan mülkiyet problemi devlet ile vatandaşı olumsuz olarak karşı karşıya getirmiştir. 2/B hayata geçtiğinde bu mesele çözülecek, devlet ile 2/B'de hak sahibi arasındaki ihtilaflar bitecektir.

YASA ÖZET OLARAK NE GETİRMEKTEDİR?

1) HAK SAHİPLERİNE TAPULARINI VERİYORUZ

A) Geçmiş dönemlerden bu yana; tapulu mülkü olup çeşitli nedenlerle tapusu iptal edilip, 2/B'ye dönüşen alanlar ve tarım alanları hak sahiplerine bedelsiz iade edilecektir.

B) Tapusu iptal edilip proje alanında kalan yerlerin, hak sahiplerine karşılığı olarak eşdeğer arazi verilecek veya bedeli ödenecektir.

2 ) Hazine adına tescil edilen 2/B alanları rayiç bedel üzerinden (rayiç bedel, Maliye Bakanlığı tarafından kurulan komisyon marifetiyle tespit edilen şu anki mevcut piyasa satış bedeli) satışı yapılacaktır.

3) 2/B alanlarında 5 yıl geriye dönük ecrimisil ödemeleri satıştan mahsup edilecektir.

2 SEÇENEKLİ SATIŞ SİSTEMİ

4) Satış Bedeli Rayiç Bedelin % 70 i olacaktır. Ödeme 2 opsiyonludur

A) Peşin satışlarda;

Satış bedeli rayiç bedelin %70 i dir. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde %20, en az yarısının peşin ödenmesi halinde %10 peşin ödeme indirimi gerçekleşecektir. Örnek olarak Rayiç Bedeli £100 olan bir arazinin peşin ödeme şekli:

Satış Bedeli = 100TL x %70 = 70 TL

Peşin ödeme indirimi = 70TL x %20 = 14 TL 



aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg

img_6033.20120426184235.jpg