Yasa, seçim meydanlarında iktidar ile muhalefet arasında polemik konusu da oluyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “2B sorununu biz çözeriz” vaadini seçim meydanlarında dile getirirken, Başbakan Tayyip Erdoğan, “Çözecektin de neden iptali için dava açtın?” eleştirisinde bulunuyor.

Hükümet, 2/B arazilerinin satışından 25 milyar dolara yakın gelir bekliyor. Anayasa Mahkemesi, kanunun 4'üncü maddesi, 5'inci fıkrasındaki, kadastro, ifraz ve tescil işlemlerinin, İmar Kanunu ile Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'ndaki kısıtlamalara tabi olmaksızın yapılacağı düzenlemesini Anayasa aykırı gördü ve iptal etti.

Bu fıkranın uygulanmasından doğacak zararın önlenmesi için kararın Resmi Gazete'de yayımlanacağı güne kadar yürürlüğü de durduruldu. Kanun kapsamındaki 2/B işlemleri İmar Kanunu ve Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümleri ve bu kısıtlamalar dikkate alınarak yapılacak. Mahkeme, davayı, 12 Mayıs'ta esastan görüştü ve bir fıkra hariç Anayasa'ya aykırılık bulamayarak, yasanın iptal ve yürürlüğün durdurulması taleplerini reddetti.

‘Kadastro'da hak düşürücü süreye iptal

Anayasa Mahkemesi, Kadastro Kanunu'nun hak düşürücü süreyi düzenleyen maddesiyle ilgili kısmi iptal kararı verdi. 5841 sayılı yasa, tapuda kayıtlı bir taşınmaz için 10 yıl geçtikten sonra, tapunun iptali için dava açılamayacağını, kanunun geçici 10'unucu maddesi ise “Devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu iddiası ile yürürlük tarihinden önce açılmış ve henüz kesin hükme bağlanmamış davanın geri çekilmesini” öngörüyordu. Anayasa Mahkemesi, iki düzenlemenin de iptali ve yürürlüğünün durdurulması kararı verdi.

HÜRRİYET