Buna göre gurbetçiler gümrük kapılarına gelmeden konsolosluklarda kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek.

İhtiyaç duyulması halinde yerel makamların uygun göreceği yerlerde de sandıklar kurulacak. Tasarı, Avrupa ve Amerika başta olmak üzere yurtdışında çalışan ve yaşayan yaklaşık 2, 5 milyon seçmeni ilgilendiriyor. Geçen sene gerçekleştirilen milletvekili genel seçimlerinde 129 bin gurbetçi, binlerce kilometre uçak yolculuğu yaparak gümrük kapılarında oy kullanabilmişti.

Yurtdışı seçmenlerin oy kullanmasında; sandık, gümrük kapılarında oy kullanma veya elektronik oylama yöntemlerinin birlikte veya ayrı ayrı uygulanmasına Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak YSK karar verilecek. Seçimden 45 gün öncesinden başlamak üzere seçim gününden önceki 5. gün saat 17.00'ye kadar oy kullanılabilecek.

Sandık kurulu; bir kamu görevlisi üye ve son milletvekili genel seçiminde en çok oy alan 3 siyasî partinin bildirdikleri birer isimden oluşacak. Seçmenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmî belgeler veya pasaportundan kimliği tespit edilecek, merkezî seçmen kütüğü sistemi üzerinden diğer yöntemlerle oy kullanıp kullanmadığı kontrol edilecek.

Türk okulları, Türkiye'nin yüzakı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, gurbetçilerin bulundukları yerlerde oy kullanmasına imkân tanıyan kanun tasarısının görüşmelerinde ise yurtdışındaki Türk okullarını övdü. Meclis Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, yurtdışındaki Türk okullarında da kurulacağını, bu durumun seçmeni yönlendirebileceğini iddia etti.

CHP'li vekile cevap veren Bozdağ, sandık kurulacak yerlerle ilgili son kararı YSK'nın vereceğini hatırlattı. Ardından ekledi: "Okulları, insanları 'falanca-filanca' diye ayırmak doğru değil. Oy kullanılacak yerler, vatandaşa kime oy vereceğini telkin etmez. Yurt dışına her gittiğimde Türkiye adına bu okullarla gurur duyuyorum. Bu okullar Türkiye'nin yüzakı. Türkiye'yi en güzel şekilde temsil ediyorlar."