Sabancı Holding, 2001"de üretimde yollarını ayırdığı Toyota"yla perakendedeki ortaklığını da dün bitirdi. Sabancı, ToyotaSa"daki payını 85 milyon dolara ALJ Grup"a sattı. Sabancı Holding CEO"su Ahmet Dördüncü, “ToyotaSa"daki payımızı, Toyota"yı dünyada 55 yıldır distribütör olarak temsil eden ALJ"nin tecrübeli ellerine bıraktık” dedi.

SABANCI Holding"in Japon Toyota"yla Türkiye"deki 19 yıllık ortaklığı üretimden sonra perakende alanında da dün resmen sona erdi. 2001 yılında, Toyotasa"daki yüzde 25"lik hissesini 49 milyon dolara Japon Toyota"ya devredip üretimden tamamen çekilen Sabancı Holding, dün de perakende ve satış şirketi ToyotaSa"daki yüzde 65"lik hissesini 85 milyon dolara Ortadoğulu ALJ Grup"a sattığını açıkladı. Toyota ortaklığının bitmesinin ardından Sabancı Holding, otomotiv sektöründe faaliyetlerine kendi markası olan Temsa ile devam ederken, Japon Mitsubishi"nin de Türkiye distribütörlüğünü sürdürüyor.

Bölgenin en önemli ekonomisi

Toyota, Lexus ve Daihatsu"nun dünyadaki en büyük satıcılarından olan, Türkiye"de ise Daihatsu"nun distribütörlüğünü sürdüren ALJ Grup"un Avrupa Direktörü Ali Haydar Bozkurt, “ALJ, Türkiye"yi bölgenin otomotiv sektöründeki en önemli ekonomisi olarak görüyor. Bu nedenle Türkiye"de Daihatsu distribütörlüğü ile başlayan yatırımlarını Toyota ile büyüterek ülkemize duydukları güveni ortaya koyuyorlar” dedi. Bozkurt, yeni kurulacak şirketin ortaklık yapısının yüzde 65 ALJ Grup, yüzde 25 Toyota Motor ve yüzde 10 Mitsui hisselerinden oluşacağını belirterek, “Pazartesi Rekabet Kurulu"na başvuracağız. Gelecek onayla faaliyetlerimize hemen başlayacağız. Hem Toyota hem Daihatsu Türkiye"de bana bağlı olacak ama yeni yönetim konusunda henüz bir karar vermedik” diye konuştu.

Sabancı Holding CEO"su Ahmet Dördüncü ise, şunları söyledi: “Sabancı Holding olarak tüm faaliyetlerimizde ana hedefimiz paydaşlarımıza değer yaratmaktır. Diğer pazarlarda olduğu gibi Türkiye"de de bu işin artık global bir nitelik kazanmasından ötürü ToyotaSa çatısı altında yürüttüğümüz distribütörlük faaliyetlerimizi global bir kuruma devretme kararı aldık. Hisselerimizi, tüm dünyada 55 yıldır Toyota"nın distribütörlük faaliyetlerini yürütmekte olan ALJ"nin tecrübeli ellerine teslim ediyoruz” dedi.

158 milyon dolara çekilmişti

Sabancı Holding ile Toyota arasındaki ortaklık 1990 yılına dayanıyor. 1990 yılında yüzde 50"şer ortaklıkla kurulan ToyotaSa şirketi, 1994 yılında 350 milyon dolarlık yatırımla kurulan Adapazarı fabrikasıyla otomobil üretimine başladı. Ancak yaşanan krizlere bağlı olarak iç pazar talebinin düşmesiyle Sabancı Holding, yüzde 50 hissesinin yarısını Haziran 2000"de 109 milyon dolara Japon ortağı Toyota"ya sattı. Yaklaşık bir yıl sonra da kalan yüzde 25 hissesini 49 milyon dolara satarak üretimden tamamen çekildi.

2001"den beri perakendeci

2001"deki bu operasyonun ardından Sabancı Holding, Türkiye"de üretim alanında ortaklığını bitirmiş, bir tek satış ve pazarlama şirketi ToyotaSa"da ortak kalmıştı. 2001 yılından bu yana Türkiye"de Toyota marka araçların pazarlama, satış ve satış sonrası faaliyetleri ToyotaSa kanalıyla yürütülüyordu. ToyotaSa"nın düne kadar hakim ortağı yüzde 65 oran ile Sabancı Holding"ti. Geriye kalan yüzde 25 hisse Toyota Motor Europe"un yüzde 10"u ise Mitsui & Co"a aitti.

12 ülkede 320 bin araç satıyor

AÇILIMI Abdul Latif Jameel olan Suudi Arabistan Merkezli ALJ Grup"un Japon Toyota ile 55 yılı aşan bir işbirliği bulunuyor. Dünyada Toyota"nın en büyük distribütörü durumunda olan grup, aynı zamanda Toyota"ya bağlı Daihatsu ve Lexus"un da en büyük satıcılarından biri. Suriye, Fas, Cezayir, Almanya, Çin, İngiltere ve Monoka başta olmak üzeri 12 ülkede Toyota markalarının temsilciliğini yapan ALJ Grup, 2008 yılında 320 bin araç satışı gerçekleştirdi.
ALJ Grup"un Avrupa Direktörü ise Ali Haydar Bozkurt isimli bir Türk. Daihatsu Türkiye"nin Genel Müdürlüğünden ALJ Grup"un Almanya, İngiltere, Türkiye ve Monako"daki faaliyetlerini başına atanan Bozkurt, Türkiye"deki son operasyonu da başından sonuna kadar ALJ Grup adına yönetin kişi. Ali Haydar Bozkurt, ALJ Grup olarak uzun zamandır Türkiye"de büyümek istediklerini belirterek, “Bu bağlamda geçtiğimiz yıl Çekmeköy"de 12 milyon dolar yatırımla ALJ Grup"un Avrupa merkezini kurduk. Bu merkezde Daihatsu"nun dünyadaki en büyük showroomunu açtık. Sabancı Holding"le yaptığımız müzakereler sonucunda Toyota"nın Türkiye"deki temsilciliğini de aldık. İki tarafta bu anlaşmadan memnun” diye konuştu. / hürriyet