Astronomlar uyardı: Ay'la Dünya, 19 yıl aradan sonra çok yakınlaşacak; deprem, tsunami, iklim felaketi olabilir. "19 Mart doğal felaketlerin günü olabilir..." Ay"la Dünya arasındaki mesafenin gelecek hafta sonu, son 18 yılın en düşük seviyesine inecek olması, gökbilimcileri harekete geçirdi.

19 Mart"ta Ay"ın Dünya"ya en yakın noktasının 356 bin 577 km. uzaklıkta olması bekleniyor. Komplo teorisyenleri 19 Mart'ta felaketler serisi bekliyor. İşte nedenleri... Supermoon... 19 Mart"ta ayın dünyaya en yakın konumu sonucu yaşanacaklardan duyulan korkuya bu isim veriliyor. Ay, 19 Mart"ta 1992 yılından bu yana Dünya"ya en yakın mesafede olacak. Bilim dünyası genel olarak ortada tehlikeli bir durum olmadığını söylüyor. Kimileri ise Supermoon"un dev dalgalara yol açacağını, volkanların patlamasını ve hatta depremleri tetikleyeceğini öne sürüyor... Ay"ın Dünya"ya ortalama uzaklığı 384 bin 399 kilometre. Ancak 19 yıldan sonra Ay ilk defa Dünya"ya en yakın mesafede olacak. Ay, Dünya"ya 356 bin 578 km yaklaşacak.

Uzmanlar, “Supermoon” diye adlandırdıkları bu olayın bir sorun yaratmayacağını söylüyor. Ancak amatör astrologlar “Supermoon” olayının yaşandığı 1955, 1974, 1992 ve 2005 yıllarında aşırı iklim değişikliklerinin yaşandığına dikkat çekerek, Ay"ın yaklaşmasının felakete neden olabileceğini öne sürdüler. Senaryolara göre, 19 Mart"ta yaşanacak “Supermoon” dev dalgalara neden olacak, volkanlar faaliyete geçecek ve depremler meydana gelecek. Uzaybilimci Dr David Harland, “Ay"ın Dünya"ya bir kaç km yaklaşması olağan bir durum. Felaket senaryoları temelsiz” açıklamasında bulundu. Amatör bilimciler ise Endonezya"da 220 bin kişinin ölümüne neden olan tsunami faciasının 2005"teki "supermoon"dan iki hafta önce yaşandığına dikkat çekti.

Ay 19 Mart"ta Dünya"ya normalden 27 bin 821 kilometre daha yaklaşacak. Dünya"dan bakıldığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözükecek.