Açlığa sessiz kalınmasını eleştiren Erdoğan "Sonra kendileri obezite oluyor" dedi

Başbakan Erdoğan, İstanbul Üniversitesi (İÜ) 2011-2012 öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletler'deki hiyerarşiye çok sert eleştiriler yöneltti. İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'ndaki törende İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ve İÜ öğrencilerini temsilen Muhammet Atak, annesini kaybeden Erdoğan'a başsağlığı diledi.

Törende konuşan Erdoğan, bugün yaşanan küresel ve toplumsal sıkıntıları, hesabın son elli yılda yanlış ve adaletsizce yapılmış olmasına bağladı. Birleşmiş Milletler'de (BM) daimi üyelerin II. Dünya Savaşı şartlarında belirlendiğini anlatan Erdoğan, "Bunun değişmesi sözkonusu değil. Yani dünyada 193 BM ülkesi var, bunun 5'ini bir tarafa koyduğunuz zaman 188 üye beş üyenin ağzına bakıyor, bütün kademeler onların elinde. Böyle adalet dağıtabilir mi BM" diye sordu. Erdoğan, BM'yi "İran'a yaptırım baskı uyguladın ama gelip İsrail'e aynı yaptırımı, baskıyı uygulayamıyorsun.

Niye? Uygula, bak İsrail-Filistin sorunu nasıl çözülür" diye eleştirdi. Afrika ve Somali'deki sefaletin yerinde görülerek anlaşılabileceğini belirten Erdoğan, "İnanın pantolonlarının duble paçası içindeki kırıntıları verseler oraya ayağa kalkar hepsi. Ama onların oraları gördüğü filan yok. Görün oraları, nedir? Bu sefalet neyin nesi? Ondan sonra kendileri obezite oluyor" dedi. Fransa, İngiltere ve İtalya'yı sömürgecilikle eleştiren Erdoğan, "Yıllarca sömürdüler. Şimdi de aynı hesabı yapıyorlar. Petrol kuyuları var oraya nasıl el koyarım, bunun hesabını yapıyor" dedi. Yeni dünyanın insanlığın haksız ve adaletsiz gidişata "artık yeter" diyeceği bir dünya olacağını savunan Erdoğan, "Çünkü bu yanlış hesabın miadı dolmuş, ömrü tamamlanmıştır. Gücün ve ihtirasların egemen olduğu bu kara düzen artık sürdürülemez" diye konuştu.

ANAYASA ÖRNEK OLMALI

Yeni anayasa için ön koşul koymadıklarını belirten Erdoğan, "Tüm akademisyenlerimizin, gençliğimiz sivil toplum kuruluşlarımızın, medyamızın burada emeğinin olması lazım. Buraya hepimiz adeta inşaata harcı taşır gibi, bilgimizi, düşüncemizi taşımak durumundayız" dedi.

Başbakan Erdoğan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin açıyışında yaptığı konuşmada ise ayrımcılığın her türlüsüne karşı durduklarını belirterek "Bu ülkede misafir yok ev sahibi var" dedi. Kosova'da doğan Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı yazdığını hatırlatan Başbakan "Nasıl izah edeceksin. Bazıları kuru kuruya etnik milliyetçilik yapıyor ifadesini kullandı. Türkiye'nin gücünü bütün dünyanın hissettiğine vurgu yapan "Çelme takarak Türkiye'nin yürüyüşünü durdurmak istiyorlar, biz ise herkesi en az Türkiye büyüklüğünde düşünmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan açılış törenlerinin ardından annesi Tenzile Erdoğan'ın Karacahmet'teki mezarını ziyaret etti.