Yazı köy Tekir Burnu'ndaki Knidos'ta 2012 yılı kışında kaçakçılar tarafından soyularak kısmen tahrip edilen 30 metre çapındaki yuvarlak, tholos tipi anıt mezarda kurtarma kazıları devam ediyor. Marmaris Müze Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi arkeologları tarafından yapılan çalışmalarda, bin 800 yıl önce de mezar hırsızları olduğu ortaya çıktı. Kazının bilimsel danışmanlığını yapan Doç Dr. Ertekin Doksanaltı, "Günümüz kaçakçılarından yaklaşık bin 800 yıl önce yaşamış mezar soyguncularının, daha hızlı davranarak mezarı talan ettiği belirlenmiştir. MÖ 4. yüzyılın sonlarına tarihlenen, yani yaklaşık 2 bin 300 yıllık olduğu belirlenen anıt mezarın ilk sahiplerinin gömülmelerinden 350 yıl sonra, MS 2. yüzyılda yaşayan soyguncular, ana kayaya oyulmuş odaya girerek mezar hediyelerini yağmalamış, mezar sahibinin ölümünden sonraki yaşamında kullanması için bırakılan kapları ve özel eşyaları kırmış, dağıtmıştır. Hırsızlık sırasında kullandıkları ve kaçarken unuttukları düşünülen pişmiş topraktan bir kandil, kazı çalışmaları sırasında bulundu. Hırsızların, soygundan hemen sonra hızla ve panikle mezardan kaçtığını düşündüren diğer bir bulgu ise çaldıkları değerli eşyalar arasından düşürdükleri anlaşılan, 1 mm. ölçüsünde altın elbise süsü parçacığıdır." dedi.

Doç. Dr. Doksanaltı, antik dönemin en büyük nekropollerinden birine sahip olan kentte çok sayıda anıt mezar yapısı bulunduğunu belirterek, bunların büyük bölümünün o dönemde soyulup yağmalandığının anlaşıldığını söyledi. Doksanaltı, "Buna karşın günümüzde hâlâ kaçakçılar tarafından soyulmaya çalışılan anıtlar, bu yüzden insan kaynaklı tahribata ve yıkıma uğramaktadır. 2012 yılı çalışmaları arasında tholos mezardaki kurtarma kazısı dışındaki en önemli bölümü, kentin kültürel buluşma noktası olan dionysos terasındaki faaliyetler oluşturmaktadır. Dionysos tapınağı, giriş kapısı (propylon), stoa yapısı ve sütunlu galeriden oluşan bu terasta sütunların tekrara ayağa kaldırılması ve genel bir restorasyon çalışmasının altyapısı 2012 yılı içinde hazırlanırken iki ayda yaklaşık 70 bin yerli ve yabancı turistin gezdiği Knidos’un özellikle bu bölümünde çevre düzenlemesi çalışmaları sürdürülmektedir. Alanda dağınık olarak duran stoa yapısına ait mimari bezemeli bloklar tasnif edilmekte ve gelecekte yapılacak restorasyona hazırlık yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

Marmaris Müze Müdürü Esengül Yıldız Öztekin ise uzun yıllar herhangi bir araştırma yapılmayan antik kentte bu süreçte bazı kanunsuz teşebbüsler de olduğunu aktararak, "Marmaris Müzesi Müdürlüğü, jandarma ve polis güçleri, kaçakçılık faaliyetleriyle başarıyla mücadele etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılında verdiği çalışma izniyle Marmaris Müzesi başkanlığında ve Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün katılımıyla başlatılan çalışmalarla antik kente tekrar canlılık ve hareket kazandırılırken Knidos'a bir kez daha sahip çıkılmıştır." dedi.