GERİLİMİN MERKEZİ MADIMAK
 
Olayların merkezi, kamulaştırıldıktan sonra “Bilim ve Kültür Merkezi”ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasının önüydü. Polis, provokasyonlara karşı yoğun tedbir aldı. Türkiye’nin dört bir yanından gelenler sıkı denetimden geçti. Barikatı zorlayan göstericiler biber gazıyla durduruldu. Satış yapamayan esnaf da göstericilere tepki gösterdi.
 
Madımak Oteli olaylarının 18. yılında Sivas’ı yeniden karıştırmak isteyen onlarca ayrı grup harekete geçti. Sabah erken saatlerden itibaren Sivas polisinin aldığı yoğun güvenlik tedbirleri, şehir merkezinde olayların büyümesini engelledi. 5 bin kişilik grup ile otel önünde güvenlik şeridi oluşturan polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Polis, ellerindeki pankart sopalarıyla kendilerine vuranlara biber gazı kullanınca bir anda ortalık savaş alanına döndü. Organizasyon komitesinin sağduyu çağrısı ve polisin itidalli tutumu üzerine olaylar kısa sürede kontrol altına alındı.
 
GERGİN BAŞLADI
 
Madımak Oteli önünde gösteriye izin verilmeyeceği açıklaması üzerine gergin başladı. Önceki yıllara oranla güvenlik önlemlerinin 3 kat artırıldığı kentte sabah saatlerinden itibaren birçok cadde araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Malatya, Erzincan ve Ankara istikametinden anma programı için gelenler didik didik aranarak kontrollü olarak şehre girişine izin verildi. Polisle göstericiler arasında çıkan ufak çaplı arbedenin ardından anma töreni olaysız bitti.
 
İLK ANMA VALİ VE STK’LARDAN
 
Anma törenleri, Sivas Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan ile aralarında Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Mustafa Hızal, Dört Eylül Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Elvan Cantemur, Muhtarlar Derneği Başkanı Duran Koç’un da bulunduğu Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyelerinin birlikte Bilim ve Kültür Merkezi’ne gelmesiyle başladı.
 
Burada ölenlerin isimlerinin yazıldığı anıt köşesine karanfil bırakan Vali Kolat ve beraberindekiler birlik mesajı vererek Bilim Merkezi’nden ayrıldı. Basın mensuplarının alınmadığı törenin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum başkanlığında, Kamer Genç ve Sabahat Akkiraz’ın da bulunduğu CHP milletvekilleri, partililer ve bazı dernek üyeleri Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Batum, burada yaptığı açıklamada “18 yıl oldu. Şunu özellikle söylemek istiyorum; bizler, sizler, hiçbirimiz, acılarından siyasal rant elde eden insanlar değiliz, acılarından siyasal umur, siyasal gelecek hedeflemek isteyen insanlardan değiliz’’ diye konuştu.
 
İMTİHANA GEÇ KALDILAR
 
Öte yandan, ehliyet imtihanıyla aynı güne denk gelen anma etkinlikleri sebebiyle yollar kapatılınca birçok kimse imtihan yerine yetişmekte güçlük çekti.