Durman, Bolonya sürecinde en hızlı gelişme gösteren üniversite olduklarını belirterek, dünyada ve özellikle Avrupa'da yaşanmakta olan değişimlerin beraberinde getirdiği fırsatları en iyi şekilde analiz etiklerini ve bu değişime adapte olduklarını kaydetti.
SAÜ'den, kurulduğu yıldan itibaren 75 bin öğrencinin mezun olduğunu ifade eden Durman, şunları söyledi:
“Mezun ettiğimiz gençlerle ülkemizin entelektüel birikimine ve nitelikli insan gücüne en fazla katkı sağlayan kurumlarından biri durumundayız. Son yıllarda başlattığımız reform süreçleri meyvelerini vermeye başladı. Birçok alanda başarılar elde ettik ve yaptığımız çalışmalar karşısında kalite belgelerini aldık. Bundan sonraki amacımız 2010 yılında Avrupa Kalite Ödülü alan ilk dünya üniversitesi olmak. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitemiz Avrupa ve dünyadaki değişimler ışığında özellikle eğitim ve öğretim alanında yapmış olduğu reform niteliğindeki çalışmaları başarıyla hayata geçirmektedir. Bu çalışmaların değerli sonuçlarını her geçen gün artarak almaktayız.”
2009-2010 eğitim-öğretim yılında 18 bin 354 öğrencinin SAÜ'ye kayıt yaptıracağını dile getiren Durman, “Bu yıl bin 848'i yüksek lisan ve doktora, 6 bin 232 fakülte, 9 bin 890 meslek yüksek okulu, 334 yüksek okul ve 50 devlet konservatuvarı öğrencisi SAÜ ailesine katılacak. Yeni kayıtlarla birlikte üniversitemizin öğrenci sayısı 54 bin 400'e ulaşacak. Ayrıca, şu an da 24 ülkeden 107 yabancı öğrenci üniversitemizde okumakta. Bu sayının da artmasını bekliyoruz” diye konuştu.