Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Engin Sancı, yaptığı yazılı açıklamada, gelişmiş ülkelerin dahi tedirginlik duyduğu, her an maruz kalacaklarmış gibi tedbirler aldıkları ve artık ülkeler arası politik, stratejik ve ticari öneme haiz olan şap hastalığının, 2012 yılının ilk aylarında Afyon, Uşak, Kütahya, İzmir, Manisa gibi komşu illerde ve Balıkesir'in bazı ilçelerinde İran menşeli bir şap tipi (Asia-1) şeklinde ortaya çıktığını ve hızla yayılmaya başladığını belirtti.
Bu hastalığın Balıkesir'de daha fazla yayılmaması için tüm tedbirlerin alındığını vurgulayan Sancı, şunları kaydetti:
''Köylerdeki hayvanların şap aşısı ile aşılama çalışmaları, hastalık ihbarı alınır alınmaz hastalık çıkan yer ve çevresinde başarıyla uygulanmıştır. Çalışmalar sonucunda hastalığın yayılması durmuş ve sönüş eğilimine girmiştir. Şu an itibarıyla ilimiz merkezinde 5 köyümüzdeki şap hastalığı bulunmaktadır. Bu köylerle, çevresindeki 17 köy de koruma bölgesinde kaldığından dolayı karantina altındadır. İlimiz hayvan pazarı, şu an hastalık devam eden Yakupköy köyünün koruma bölgesinde kaldığından dolayı bir süre daha kapalı kalmaya devam edecektir. Yakupköy'de hastalık sönüşünü müteakip hayvan pazarımız da açılacaktır.''
Sancı, söz konusu hastalıkla daha etkin mücadele için yetiştiriciler ve köylülerin daha hassas davranması, yükümlü oldukları tedbirleri alması gerektiğini belirterek, bu konuda köylüler ve yetiştiricilerin yeterli bilgiye sahip olduğunu bildirdi.