Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a, eşi Filiz Büyükanıt'ın yolsuzluklarının yer aldığı dosya ile şantaj yapıldığını iddia eden eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, Büyükanıtlara 'kişilik haklarına saldırdığı' gerekçesiyle 17 bin YTL tazminat ödemeye mahkum edildi.

Birgün gazetesindeki yazısında Başbakan Erdoğan'ın Dolmabahçe görüşmesinde dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a şantaj yaptığını öne süren eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, Büyükanıt ailesinin kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle 17 bin YTL tazminat ödemeye mahkum edildi.
Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Yaşar ve Filiz Büyükanıt'ın avukatı Levent Koçer ile Fikri Sağlar'ın avukatı Osman Oğuzhan ve Birgün gazetesinin avukatı Mehdi Bektaş katıldı. Sağlar'ın geçen duruşmada Ergenekon tutuklusu Hurşit Tolon'un evindeki kasasında Büyükanıt ile ilgili ele geçirilen belgelerin de davaya dahil edilmesi talebi mahkemece reddedildi. Sağlar'ın avukatının reddi hakim talebi de kabul edilmedi.

PAKSÜT'Ü HATIRLATTI

Sağlar'ın avukatı Oğuzhan müvekkilinin yazısının, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün dinlenilmesi iddiaları gündeme geldiği sırada ve kendi yaşadığı olaylar nedeni ile TBMM'yi göreve çağırmak amacıyla yazıldığını savundu. Oğuzhan, Sağlar'ın yazıyı hakaret kastı ile yazmadığını söyledi.

FAİZİYLE ÖDEYECEK

Yargıç Beyhan Azman, Fikri Sağlar ve Birgün gazetesinin, Yaşar Büyükanıt için 10 bin YTL, eşi Filiz Büyükanıt için ise 7 bin YTL olmak üzere toplam 17 bin YTL manevi tazminatı, yayın tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödemesine karar verdi. Sağlar, Birgün gazetesinde 15 Mayıs 2008'de yayımlanan "Büyükanıt'a Dosya Verildi mi?" başlıklı köşe yazısında, "Büyükanıt'a, Başbakan tarafından, Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan görüşmede, Filiz Büyükanıt'ın yaptığı harcamaları gösteren bir dosya verildiği, dosyanın içeriğinin ürkütücü olduğu" şeklinde iddialara yer verilmişti. Büyükanıt ailesi kişilik haklarına saldırı olduğu gerekçesiyle Birgün gazetesi ve Fikri Sağlar aleyhine 100 bin YTL'li manevi tazminat talebinde bulunmuştu.


'Ahlak dışı bir saldırı' demişti

Genelkurmay, Sağlar'ın yazısının yer aldığı Birgün gazetesi ile yazıya geniş yer veren Vatan gazetesine yönelik sert bir açıklama yapmıştı: "Bu ahlak dışı saldırıyı yapanlar hakkında gerekli yasal girişimlerde bulunulması kaçınılmazdır." Yazının ardından Doğan Grubu bünyesinde çıkan Vatan gazetesinin Genelkurmay'daki akreditasyonu süresiz olarak kaldırılmıştı. Başbakanlık da yazıyı 'alçakça iftira' ve 'kara propaganda' biçiminde nitelendirmişti.