Tel Aviv'in Hayarkon parkında konser veren Madonna'yı 50 binden fazla kişi izledi.

Madonna, konserinde dinleyicilere "buraya her geldiğimde büyük bir enerjiyle doluyorum" diye seslendi. Madonna, İsrail'in, dünyanın enerji merkezi olduğuna inandığını belirterek, "Ve yine, eğer hep birlikte bu yerde uyum içinde yaşayabilirsek, tüm dünyada da barış içinde yaşayabileceğimize de inanıyorum" dedi.

En ucuz biletlerin yaklaşık 500 Şekel (yaklaşık 130 dolar) satıldığı; ön sıraların 2500 Şekel (yaklaşık 660 dolar) olduğu Madonna'nın konserinde parka toplanan yüzlerce biletsiz kişinin, çitleri aşarak, konser alanına girdiği de belirtildi.

İsrail'e geçen cumartesi gecesi özel uçağıyla gelen Madonna, Pazar akşamı yeni erkek arkadaşı 22 yaşındaki Jesus Luz ile birlikte Kudüs'e giderek Eski Kent'te Ağlama Duvarı'nı ve devamındaki tüneli ziyaret etmişti.

Madonna ve Luz, dün gece de eski İsrail Başbakan Yardımcısı, muhalefet lideri Tzipi Livni ve eşiyle birlikte Tel Aviv'de bir restoranda yemek yemişti.

Madonna'nın cuma günü Kudüs'te Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor.

Kabalist hahamdan tepki

Bu arada, Musevi dinindeki Kabala öğretileriyle yakından ilgilenen Madonna'ya, İsrail ve Filistinli bazı gruplardan, İsrail'de konser vermemesi için çağrılar yapıldı.

İsrail'in önde gelen Kabalist hahamlarından Yitzhak Batzri, Musevi olmayan ama bu sevgisini göstermek için Yahudi tarihinden Ester ismini de alan Madonna'nın konser vermesinden, İsraillilerin rockun kraliçesi için "kırmızı halılar döşemesinden" duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Kabala, Musevilikte derin ruhani anlayışları temsil ediyor, hatta Yahudilerin bile konu üzerinde olgunlaşmadan çalışmaları tasvip edilmiyor. Ayrıca dini yasalar, erkeklerin şarkı söyleyen kadınları dinlemesini de men ediyor.

Tüm bu nedenlerle, Şalom Yeşivası'nın (dini okul) lideri Haham Batzri, "Madonna'nın İsrail'de konser için bulunmasının Musevi yasalarına da aykırı olduğunu" söyledi.

Haham Batzri, Arutz-7 haber sitesine "kimse Museviliğe geçmedikçe Tevratı araştıramaz" açıklamasında bulundu.

Haham Batzri, Madonna'nın son bir kaç yıldır öğrendikleriyle, gerçek Kabala'nın ortak bir yönünün bulunmadığını söylerken, "Kabala'nın temeli Yaşam Ağacı'dır ki, dünyevi zevklerden uzak durmayan kimse bunun sırrına varamaz" diye konuştu.

Musevi mistisizmini öğrenmenin Kabala pratiğine giden ruhsal bir yol olduğunu, bu öğretinin belirli doğal dürtülere karşı gelme anlamında olduğunu söyleyen Haham, Madonna'nın performanslarının ise cinsel imalarla dolu olduğunu ifade etti.

Haham Batzri, Madonna'nın 2007'de İsrail'e gelişinden sonra da Hollywood yıldızlarının Kabala'ya yönelme eğiliminin, eğlence sektörünün "günah ve şehvet" dolu olmasından kaynaklandığını, birçok Hollywood yıldızının iğrenç ve dejenere hayat sürmelerinin onları doğal olarak Kabala'nın kutsallığına çektiğini, bunun onlar için bir tür arınma yolu gibi göründüğünü söylüyor.

Madonna daha önceki İsrail ziyaretinde Haham Batzri ile görüşmek için uğraş vermiş, ancak başarılı olamamıştı.