Avrupa Birliği (AB), 15 milyar Euro değerinde bir fon ayırarak, küresel ısınmadan etkilenme olasılığı yüksek gelişmekte olan ülkelere yardım etmeyi planlıyor.


Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin eşit şartlarda mücadele etmesi gerektiğini düşünen AB ülkeleri aralık ayında Kopenhag"da yapılacak toplantıda bu konuya ağırlık verecek. İngiltere Dış İşleri Bakanı David Miliband, Aralık ayında yapılacak olan görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasının ciddi bir tehlike yaratacağını düşündüğünü açıkladı. Aralık ayında Kopehnag"da gerçekleştirilecek olan çevrecilik konferansına liderlik edecek olan Danimarka Başbakanı Cannie Hedergard ise birlik üyelerini yavaş hareket etmekle eleştirdi. Hedegaard, bu konuda ciddi politikalar yürütülmesine rağmen, Japonya"nın 1990-2020 arasındaki emisyon değerlerini yüzde 25 azaltma çabasına hatırlatarak, Avrupa"nın uyguladığı önlemlere rağmen bu konuda oldukça geride kaldığına dikkat çekti.
Avrupa çevre komisyonundan Stavros Dimas"ın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için sunmaya hazırlandığı bu teklifin, kabul edilme olasılığının yüksek olduğu ifade edildi. 2020 yılına kadar gelişmekte olan ülkelerin küresel ısınmaya karşı ihtiyaç duyduğu toplam miktarın yıllık 100 milyar Euro olduğuna dikkat çeken Dimas, bunların yarısından fazlasının hükümetler tarafından karşılanması gerektiğini söyledi. Geriye kalan kısmında ise AB üyesi ülkelerin yüzde 30"dan fazlasını, ABD"nin de yüzde 24"ü aşan kısmını üstlenmesi gerektiği ifade edildi.