Yaklaşık 15 bin kişinin yararlanacağı uygulamada, denetim elektronik cihazla gerçekleştirilebilecek. Denetimli serbestlik koşullarına uymayanlar ise yeniden cezaevine girecek


TBMM Adalet Komisyonu, koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az kalan hükümlülerin, cezalarının bir kısmını dışarıda geçirebilmesine imkan tanıyan tasarıyı kabul etti. Tasarısı ile hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamaları, aileleriyle bağlarını sürdürmeleri ve güçlendirmeleri amaçlanıyor.

Açık cezaevinde cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçiren, çocuk eğitimevinde toplam cezasının 5'te birini tamamlayan koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlüler, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmını denetimli serbestlik tedbiri kapsamında cezaevi dışında geçirebilecek. Açık cezaevine ayrılma şartları oluşmasına karşın ayrılamayan veya bu nedenle kapalı cezaevine geri gönderilen iyi halli hükümlüler, açık cezaevine ayrılma şartlarının oluşmasından itibaren en az 6 aylık süre geçerse, diğer şartları da taşımaları halinde bu uygulamadan yararlanabilecek.

KAMUYA YARARLI İŞTE ÇALIŞACAK

Denetimli serbestlik tedbiri kapsamında cezasının infazına karar verilen hükümlü, koşullu salıverilme tarihine kadar; kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılabilecek, bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulabilecek, belirlenen yer veya bölgelere gitmeyebilecek, belirlenen programlara katılabilecek. Bu yükümlülüklerinden bir veya birden fazlasına tabi tutulmasına denetimli serbestlik müdürlüğü karar verecek. Hükümlü; cezaevinden ayrıldıktan sonra, hakkında hazırlanan denetim planına uymamakta ısrar ederse cezasını tamamlamak için yeniden cezaevine girecek.

Şartları taşıyan salıverilecek

Yaklaşık 15 bin hükümlünün yararlanacağını bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle koşullu salıverilmelerine bir yıldan az süre kalan; açık cezaevinde bulunan, kapalı cezaevinden açık cezaevine ayrılma şartlarını taşıyan iyi halli hükümlüler, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmını denetimli serbestlik tedbiri kapsamında çekebilecek. Şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde izlenmesi, gözetimi ve denetimi elektronik cihazların kullanılması suretiyle de yerine getirilebilecek. Tasarıyla 8 bin 60 kadro ihdas, 140 kadro iptal ediliyor.

Gizli af değil alternatif infaz yöntemi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, denetimli serbestlik uygulaması konusunda bazı ayrıntılar verdi. Ergin, tasarıyla, açık ceza infaz kurumu aşamasından sonra gelmek üzere, açık ceza infaz kurumunda infaz edilecek cezanın son 1 yılının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle toplum içerisinde infaz edileceği yeni bir infaz yöntemi öngörüldüğünü ifade etti. Ergin, şöyle konuştu:

'Açık ceza infaz kurumunda 6 ayını kesintisiz olarak iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine 1 yıl ve daha az süre kalan hükümlüler bu düzenlemeden yararlanacak olup, karar infaz hakimi tarafından verilecektir. Yapılan düzenleme, hükümlünün mahkum olduğu ceza süresinde bir değişikliğe neden olmayacak, koşullu salıverme tarihini değiştirmeyecektir. Bu düzenleme bir af değildir. Düzenleme mahkemelere yeni bir iş yüklemeyecek dosyaların yeniden ele alınması gerekmeyecektir."

Ergin, denetimli serbestlik kapsamında zorunlu çalıştırma uygulamasının hükümlünün isteğine bağlı olduğunu kaydetti. Çalıştırmanın günlük en az 2, en fazla da 4 saat olacağını belirten Ergin, düzenlemenin alternatif bir infaz yöntemi olduğunu, af içermediğini, yaklaşık 15 bin hükümlünün yararlanacağını söyledi.