Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından hizmete alınan ve Aydın’ın 1,5 asırlık rüyası olan Çine Adnan Menderes Barajı ve HES elektrik üretimine başladı. Test aşaması tamamlanan HES ünitelerinden bugüne kadar 6 milyon kilowatt.saat enerji üretildi.
Kendi sınıfında Dünyanın 5’inci, Avrupa’nın ise en yüksek barajı olan Çine Adnan Menderes Barajı ve HES Aydın ili Çine İlçesinin 16 kilometre güneydoğusunda Çine Çayı üzerinde bulunuyor. DSİ tarafından tamamlanan ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hizmete aldığı baraj 350 milyon metreküp su biriktirme kapasitesine sahip bulunuyor.

118 MİLYON KWH ENERJİ ÜRETİLECEK
10 Ekim 2010 tarihinden itibaren su tutulan, yıllık 118 milyon kilowatt.saat enerji üretmesi planlanan barajın HES ünitelerinde Mayıs 2014 itibarıyla bütün testler tamamlanarak elektrik üretimine başlandı. Barajda bulunan 2 adet HES ünitesi 24 saat vardiya usulüyle çalışıyor. Çok kısa bir süre önce devreye alınan bu ünitelerde 23 Haziran 2014 itibarıyla 6 milyon kilowatt.saat enerji üretildi.

TAŞKIN ZARARLARININ ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Çine Adnan Menderes Barajı ve HES enerji üretiminin yanında Aydın için çok büyük bir problem olan taşkın zararlarının da önüne geçiyor. Baraj 91 bin dekar zirai araziyi taşkın zararlarından koruyor. Diğer yandan 350 milyon metreküp depolama hacmine sahip baraj ile ayrıca Koçarlı-Bağarası ve Çine ovalarında 223 bin 580 dekar zirai arazi de sulanacak. Sulama projelerindeki çalışmalar ise hız kesmeden devam ediyor.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım!