18 yıl önce Azerbaycan'a yaptığı ziyarette şapka toplamaya başlayan Avşar'ın koleksiyonunda değişik kültürel motifleri taşıyan 140 şapka bulunuyor. Doç. Dr. Avşar, dünyada çok fazla şapka koleksiyoncusu bulunmadığını bildiğini belirtti.

Azerbaycan'a yaptığı bir gezide birkaç tane değişik şapka görüp satın aldığını anlatan Avşar, daha sonra şapkaların sayısının artması üzerine bunları hastanedeki odasına asmaya karar verdiğini söyledi.

Avşar, şapkalarının çoğunun Orta Asya ülkelerinden olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Türk kültürü aslında çok zengin. Topladığım şapkalar da sadece Türk şapkaları. Koleksiyonda, sadece Türkiye'de kullanılanlar değil, Türkiye dışında yaşayan Türklerin de geleneksel şapkaları var. Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan, Sibirya, Trakya ve Anadolu'dan topladığım şapkalar bunlar...

Şapkaların bir kısmını gittiğimde ben temin etmeye çalışıyorum. Bir kısmını, koleksiyonculardan ve antikacılardan topluyorum. Ayrıca, Türk Cumhuriyetlerine giden tanıdıklarıma ve öğrencilerime getirtiyorum. Benim koleksiyonumu beğenen ve farklı şapkası olanlardan hediye verenler de oluyor.''

Avşar, elindeki şapka sayısının, Türklerin ve Türk asıllıların kullandığı şapka sayısının çok altında olduğunu belirterek, ''Ben de bu işe başladığımda kültürümüzdeki şapka çeşidinin bu kadar çok olduğunu düşünmemiştim. Ama şapkaları topladıkça, bunların hepsini temin edebileceğim konusunda şüpheye düştüm. Çünkü bu sadece kültür alanında çalışanların ilgilenebileceği kadar zengin bir dünya. Benim mesleğimin dışında çok zengin bir dünya'' dedi.

Şapkaya ilgisinin ''amatör'' düzeyde olduğunu dile getiren Avşar, zamanla koleksiyonunun genişlemesi durumunda bunların düzenli bir şekilde tasniflenmesi, yörelerine ve dönemlerine göre ayrılması gerekeceğini söyledi.

Avşar, koleksiyonuna ekleyemediği şapkaların fotoğrafını çektiğini ve bunları kitaplarda araştırdığını anlatarak, elinde şapkalarla ilgili çok sayıda kitap ve fotoğrafın bulunduğunu kaydetti.

TÜRKLERDE ÇOK İLGİNÇ ŞAPKALAR VAR
Türk kültüründe yer alan ilginç şapkaların olduğunu ve bunların bir kısmının kişilerin sosyal statülerini yansıttığını anlatan Doç. Dr. Avşar, şu örnekleri verdi:

''Mesela Sibirya'daki Türk grupları var. Sakalar ve Hakaslar'ın şapka dünyası çok farklı. 1-2 metre oyma tahtalardan, heykellerden yapılmış şapkalar var. Çok ilginç şapkalar bunlar. Bunları satın almak istediğimde bana satmadılar. Çünkü bunlar şaman Türkleri... Şaman inanışında da kişiler kendi giydikleri kıyafetleri başkasına satamıyor ya da hediye edemiyor. Çok farklı ve güzel bir görüntü içindeler.

Polonya'daki Tatar Türkleri'nin de tahtadan oyma çok ilginç şapkaları var. Bunlar günlük hayatta da düğünlerde de kullanılan şapkalar. İlk başta insan bunları savaş şapkaları olarak değerlendiriyor ama değil. Günlük hayatın bir parçası... Kahramanmaraş'tan aldığım bir şapka var. Bunlar 6 köşeli ve 8 köşeli oluyormuş. 8 köşeliyi esnafın ileri gelenleri takıyormuş. Günlük hayatta kullanılan şapkaların aslında çok farklı anlamları var. Biz bunlardan uzaklaştık. Dünya globalleşti diyoruz, bütün dünyanın kıyafetleri ortak olmaya başladı.''

Avşar, kimi şapkalarda ''nazarı bozması için'' deniz kabuğu ve düğmelerin kullanıldığını belirterek, bu nedenle çocuk şapkalarında çok sayıda deniz kabuğu bulunduğunu söyledi.

HASTALARIM OLUMLU TEPKİ VERİYOR
Koleksiyonunun manevi değerinin çok fazla olduğunu ifade eden Avşar, ''Çok büyük paralar ödeyerek de aldığım şapkalar var. Bir koleksiyonu paraya vurmak doğru değil. Hepsini birden almaya kalksam ekonomik gücüm yetmezdi. Bu, uzun bir sürenin eseri'' dedi.

Odasına gelen hastaların Türk kültürünün zenginliğini gördüğünü anlatan Avşar, insanların bu alanda fikir edinmesinin hoşuna gittiğini dile getirdi.

Avşar, şapkaların sayısı arttığında sergi açabileceğini ya da bir müzeye bağışlayabileceğini belirterek, bunun için profesyonel kişilerin desteğine ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Avşar, Atatürk'ün babasının doğum yeri olan Kocacık köyünden hediye edilen bir başörtüsünün de koleksiyonunda yer aldığını sözlerine ekledi.

GAZETEPORT