CHP ve MHP ortak aday konusunda hem fikir olduktan sonra, TBMM’de temsil edilmeyen partilere de tekliflerini taşıdılar.
 

Çatı adayı etrafında birleşen CHP, MHP, DSP, DYP, DP ve BTP Genel Başkanları yarın Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek bildirisi yayınlayacaklardı ki, Doğru Yol Partisi desteğini çektiğini açıkladı.
 

DYP’nin çekilmesiyle birlikte zihnimizde de bir eski tablo canlandı.
 

CHP, MHP, DSP, DP ve BTP “Büyük Uzlaşma”yı imzalamak üzere bir araya geldiler. Burada yapılan kısa açıklamanın ardından, ‘uzlaşma’ya resmiyet kazandırıldı. Tıpkı,  onuncu cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Çankaya hikayesinin başlangıcı gibi.
 

Sezer’in cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen öncesinde yaşanan hadiselere şöyle bir bakarsak, bugün yaşanan tablo ile benzerliği daha da ön plana çıkacaktır.
 

DÖNEMİN CUMHURBAŞKANI ADAYLARI
 

Yine bu dönemde TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut ve DYP Kilis Milletvekili Doğan Güreş, cumhurbaşkanlığına aday oldu. ANAP Ankara Milletvekili Yücel Seçkiner ve ANAP Van Milletvekili Kamran İnan cumhurbaşkanı adayı olacaklarını açıkladı.

Daha önce de ANAP Balıkesir Milletvekili Agah Oktay Güner, FP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş, DSP Eskişehir Milletvekili Mehmet Mail Büyükerman ve DSP Ankara Milletvekili Oğuz Aygün, cumhurbaşkanlığına aday olmuştu. Böylece, cumhurbaşkanlığı adaylığı için milletvekillerinden Meclis’e resmen yapılan başvuru sayısı altıydı.
 


“EHİL BİR ADAY*”
 

Süleyman Demirel’in görev süresinin bitime yakın koalisyon partiler bir araya gelerek, ‘maraton zirveyi’ gerçekleştirdi. Bu zirveden Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer ismi çıktı.
 

Parlamento’daki partilere sunulan Sezer ismi olumlu karşılandı. Ortak isim üzerinde uzlaşan Meclis, bu uzlaşıyı DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, FP Genel Başkanı Recai Kutan ile DYP Genel Başkanı Tansu Çiller tarafından imzalanan ortak bildiri ile sabitledi.
 

Ahmet Necdet Sezer, 5 Mayıs 2000 oylamada üçte iki çoğunluk tartışması yaşamadı. 27 nisan 2000'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde 550 milletvekilinin 530'u meclisteydi.. Yani üçte iki çoğunluk sağlanmıştı.. Sezer, üçüncü turda oylamaya katılan 533 milletvekilinden 330'unun oyunu alarak salt çoğunlukla Çankaya'ya çıktı.
 

SEZER’İN GÖREV SÜRESİ
 

Ahmet Necdet Sezer göreve seçildikten hemen sonra hayata geçirdiği uygulamalarla adından sıkça söz ettirdi.
 

İlk olarak “Halk Günleri”ni kaldıran Sezer, Köşk’ü yalnızca halka kapatmadı aynı zamanda basına da kapattı. Beş yıl süren görev süresinde Sezer hiç ‘özel röportaj’ vermedi.
 

Yurtdışı gezilerine nadiren katılan Sezer, memleketi Afyon dışında yurtiçi gezilerde de pek görülmedi. Sonuç itibariyle Çankaya Köşkü, etrafını çeviren duvarların arkasında kalan kapalı devre bir çalışma sistemine büründü.
 

CUMHURBAŞKANI ADAYLARI
 

Sezer’in görevi devrettiği Abdullah Gül Köşk’ün imajını bambaşka bir noktaya taşırken, yapılan yorum ve analizlerde de cumhurbaşkanının “dışarı”dan değil siyasetten gelmesi gerekliliğine vurgu yapmaya başladı.
 

10 Ağustos’ta yapılacak seçimde ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) Selahattin Demirtaş, CHP ve MHP Çatı Adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Recep Tayyip Erdoğan adaylar arasında.
 

Alınacak sonucu halkın belirleyeceği bu seçimde, adayların en çok dikkat çeken yapısı “dışadönük” olmaları.


(*"Ehil aday" söylemi:  DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit)