Tüm Engelliler Derneği Başkanı Boztaş, bu yüzden İş-Kur'da biriken paranın 14 milyon TL'yi bulduğu söyledi.

Türkiye'de kanun gereği özürlü çalıştırmak zorunda olan özel sektörün istihdam yerine ceza ödemeyi tercih ettiği öne sürüldü. Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı İlimdar Boztaş, pek çok şirketin özürlü çalıştırmak yerine ceza ödediği için İş-Kur'da biriken paranın 14 milyon TL'yi bulduğu söyledi.

SADECE SİGORTAYI YATIRIYORLAR

Kalanların önemli bir kısmının da cezai müeyyideden kurtulmak için özürlülerin sadece sigortasını yatırıp çalışıyor gösterdiklerini öne sürdü. 1475 sayılı İş Kanunu'na göre 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işverenlerin işletmelerinde yüzde 3 oranında sakat kimseyi mesleki beden ve ruhi durumuna uygun işlerde çalıştırmak zorunda. Yapılan düzenlemeler ve atılan adımlara rağmen özürlü istihdamında istenilenin bir türlü yerine getirilemediğine işaret eden Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı İlimdar Boztaş, şunları söyledi:

AYLIK BİN 950 LİRA BEDELE RAZILAR

"Birçok şirket özürlü istihdamı yerine aylık bin 950 TL ceza ödemeyi kabul ediyor. Bugüne kadar özel sektörde istihdam zorunluluğu olan firmalara 14 milyon lira ceza kesildi. Birçok firma özürlü istihdam etmek yerine cezayı tercih ediyor. Yasaya meydan okuyorlar. Hâlbuki bir özürlüyü istihdam etse sigorta ve maaş olarak en fazla bin 500 TL ödeyecek. 30'dan fazla engelli çalıştıranlar prim ödemiyor. Hazine ödüyor. Her ay 450 TL kâr edecek. Sorunu Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a anlattık. Bu konuda ciddi adımlar atılacak."

Her engellinin sigortasını Hazine ödesin

Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Boztaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmede engellilerin istihdamıyla ilgili yeni düzenleme talep ettiklerini dile getirdi. Yapılmasını istedikleri düzenlemeyle ilgili de "Firma, kaç engelli personel çalıştırırsa çalıştırsın kota zorunluluğunu kaldıralım. Her engellinin sigortasını hazine karşılasın. O özürlü personel ucuza mal olduğu için özel sektörü teşvik eder. Hükümetten bu konuda cevap bekliyoruz" bilgilerini verdi. Özellikle şirketler engelli çalıştırmak yerine aylık bin 950 lira ceza ödemeyi tercih ediyor. Bazı şirketler ise cezai işlemden kurtulmak için sadece özürlülerin sigortasını yapıyor.

Kamuda 38 bin kadro boş

İlimdar Boztaş, sadece özel sektörün değil kamunun da özürlü çalıştırmaya yanaşmadığını ileri sürdü. Türkiye genelinde kamu kurumlarında 38 bin 192 özürlü kadrosunun boş olduğunu vurgulayan Başkan, bu boş kadronun doldurulmasını istediklerini söyledi. Başkan Boztaş, "Örneğin Ziraat Bankası engelli çalıştırmamış bugüne kadar. Bunu görüntü kirliliği olarak düşünüyor. Bu acı bir tablo" diye konuştu./yeni şafak