TSK'nın yeni komuta kademesinin şekillendiği 2011 Şura'sında terfi sırası gelen 14 tutuklu komutan hakkında temdit seçeneğine başvuruldu. YAŞ kararları bugün Cumhurbaşkanı Gül'ün onayına sunulacak.

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emeklilik talepleri ve tutuklu general-amirallere ilişkin tartışmalar gölgesinde toplanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üç günlük çalışmalarını tamamladı. İlk gün sadece 1 saatlik toplantı yapan, ikinci gün 5.5 saat değerlendirmelerini sürdüren Şura üyelerinin dünkü oturumu
2 saatle sınırlı kaldı. Şura kararları bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak, ardından da kamuoyuna açıklanacak.

Beş gün önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Necdet Özel'in de bugün asaleten 28'inci Genelkurmay Başkanı olarak atanması öngörülüyor.

14 TUTUKLU KOMUTANA UZATMA

Şura kapsamında Balyoz davasından tutuklu bulunan Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral Korkut Özarslan, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Korcan Pulatsü, Korgeneral Ziya Güler, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğgeneral Kasım Erdem ve Tuğgeneral Ali Aydın'ın durumları da karara bağlandı. Buna göre, hükümetin uzun süredir emeklilik veya açığa alma formülünü işleteceği iddia edilen komutanlarla ilgili mevcut yasadaki görev uzatmaya işaret eden 'temdit' seçeneğine başvurulduğu öğrenildi. Böylece tutuklu komutanlardan terfi sırası gelen 14 general ve amiralin terfi bekleme süreleri bir yıl uzamış oldu.

Atamalarda en çok tartışılan konuların başında Orgeneraller Aslan Güner, Saldıray Berk, Nusret Taşdeler'in durumu geldi. Adı Harp Akademileri Komutanlığı ve 1. Ordu için de geçen Orgeneral Güner ile emekliliği tartışılan Orgneral Saldıray Berk'le ilgili alınan kararlar da bugün Şura kararları ile birlikte kamuoyuna duyurulacak. Yapılacak atamaya göre, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun da 2. Orduya mı, yoksa Genelkurmay 2. Başkanlığına mı getirildiği netleşmiş olacak. Köşk'ün Saldıray Berk ile Aslan Güner konusundaki çekinceleri gündeme yansımış Gül'ün tercihlerinin atamada belirleyici olacağı belirtilmişti.

'Hava'da vekalet dönemi

Köşk'teki son değerlendirmeler öncesi TSK'nın yeni komuta kademesi de şekillendi. Bu çerçevede, öne çıkan atamalar şöyle:

- Orgeneral Özel'in Genelkurmay Başkanlığı'yla boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu atandı.

- Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in emekliye ayrılmasıyla boşalan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na, Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel getirildi.

- Orgeneral Hasan Aksay'ın emekliye ayrılmasıyla birlikte boş kalan Hava Kuvvetleri Komutanlığı konusunda kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Hükümet soğuk baktığı için terfi sırasındaki Korgeneral Mehmet Erten'in bu göreve getirilmediği belirtildi. Yeni Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini 1 yıl vekaleten Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Abidin Ünal'ın yürüteceği ifade edildi.

- Orgeneral Özel'den boşalan Jandarma Genel Komutanlığı'nın 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük'e emanet edileceği kaydedildi.

- Oramiral Mural Bilgel'in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasıyla birlikte Donanma Komutanlığı'na oramiralliğe terfi ettirilerek Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Nusret Güner'in getirildiği belirtildi.

Çankaya'da iftar sofrası

Şura toplantıları bu yıl Ramazan ayına rastladı. Her yıl Cumhurbaşkanı'nın Şura çalışmaları sonrası verdiği akşam yemeği de doğal olarak 'İftar daveti'ne dönüştü. Dün akşam, Erdoğan, Yılmaz ve diğer Şura üyeleri Çankaya Köşkü'ndeki iftara katıldı. Yemekte de YAŞ kararlarıyla ilgili değerlendirmelerin gündeme geldiği belirtiliyor.
Gül tarafından komutanlara verilen iftar yemeği eşsiz gerçekleştirildi. Mönüde Kayseri yemeklerinin bulunması dikkat çekti. Önce hurmanın da içinde bulunduğu kahvaltılıklardan oluşan bir iftar tabağı, ardından şehriyeli tavuk çorba, zeytinyağlı enginar dolması sunuldu. Yemek olarak ise yanında yeşil salatayla, bir Kayseri'ye özgü 'Fırın Ağzı' sunuldu. Komutanlara ayrıca, fesleğenli konkasa domates sosu eşliğinde Meksika Fasülyesi ve köz patlıcan sotesi ikram edildi. Tatlı olarak ise künefe tercih edildi.