Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nden yetkililerin ifadelerine bakılırsa, Kaddafi ailesi üyelerinin konvoyu yaklaşık 1300 kilometrelik yolu hiçbir engelle karşılaşmadan geçip gitti.
 
Ulusal Geçiş Konseyi’nin İngiltere koordinatörü Cuma el Cemati, İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada Kaddafilerin henüz Konsey’in kontrolü altında olmayan bir bölgeyi kullanarak Cezayir’e ulaştığını belirtti.
 
Buna göre altı zırhlı Mercedes’ten oluşan konvoy, Libya’nın en büyük aşireti olan ve rejimin birçok önemli isminin mensubu olduğu Varfallah aşiretinin kontrolündeki Beni Velid kasabasından yola çıktı.
 
Cemati konvoyda Kaddafi’nin ikinci eşi Safiye, kızı Ayşe ve iki oğlu Hannibal ile Muhammed dahil 32 kişi olduğunu belirtti.
 
Konvoyun Cumartesi günü sınıra ulaştığını belirten Cemati, “Burada 10-12 saat kadar beklediler. Bu sırada Cezayir hükümeti ne yapılacağına karar vermeye çalışıyordu. Girişlerine Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika şahsen izin verdi” dedi.
 
BENİ VELİD'DEN TİNKARİN'E
Habere göre giriş Cezayir’in güneydoğu sınırında bulunan Tinkarin sınır kapısından yapıldı. Ardından aile üyeleri Djanet şehrine doğru ilerledi. Kaddafi’nin kızı Ayşe Djanet Hastanesi’nde doğum yaptı. El Vatan gazetesi Kaddafilerin geçişinin hemen ardından sınırın Cezayir askerleri tarafından hemen kapatıldığını öne sürdü.
 
Kaçışın Konsey’e bağlı güçlerin Kaddafi’nin doğum yeri olan Sirte şehrine odaklandıkları sırada gerçekleştiği ifade edildi. Ancak altı zırhlı lüks araçtan oluşan böyle bir konvoyun yaklaşık 1300 kilometrelik bir mesafeyi elini kolunu sallayarak geçip gitmesi, Libya topraklarının büyük bir kısmının Konsey’in kontrolünün dışında kaldığının işareti olarak yorumlandı.
 
Cemati, Kaddafi’nin de Beni Velid bölgesinde olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
 
VARFALLAH KADDAFİ'Yİ KORUYACAK MI ?
Ülkenin en güçlü aşireti olan Varfallah’ın Kaddafi’yi koruyor olabileceği öne sürülüyor. Zira rejimin ana ayaklarından biri olan aşiretin ileri gelenleri geçen ay Trablus’u isyancılardan korumak için şehre asker gönderileceğini açıklamıştı. Ancak bu söylenen durum gerçekleşmedi.
 
Bunun da Kaddafi’nin daha önce Varfallah’a uyguladığı sert politikanın bir işareti olduğu öne sürüldü. Kaddafi iktidarda olduğu dönemde Varfallah’tan gelecek her tülü itaatsizliği çok ağır cezalandırmıştı. 1990’ların ortasında, bölgeden 55 subay ABD için ajanlık yaptıkları gerekçesiyle tutuklanınca Beni Velid ayağa kalkmıştı. Bazı subayların infaz edilmesi büyük tepki yaratmıştı.
 
İkili ilişkilerdeki bu gelgitli durum, Kaddafi’nin Beni Velid’de uzun süre saklanamayacağı şeklinde yorumlanıyor.
 
İngiliz kaynakları ise MI6 ve SAS’ın Libyalı güçlere ekipman desteği sunacağını ancak Kaddafi’yi yakalayacak olanın Libyalılar olduğunu belirtti.
 
hürriyet