ANTALYA - Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nda 31 Ocakta Gökhan Onur'un (22) kullandığı 07 KU 657 plakalı otomobilin düğünden dönen yayalara çarpması ve 3 kişinin ölümüne neden olmasıyla ilgili olarak ''bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme'' suçundan açılan davanın karar duruşması Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.

Davut Yıldırım (52), yeğenleri Ahmet Güner (16) ve Birol Muhammet Paçacı'nın (12) olay yerinde ölümü, Ata Ekiz (23), Mehmet Ali Suay (25) ve otomobilde bulunan Feyzi Başaran (22) ile sürücü Gökhan Onur'un yaralanmasıyla sonuçlanan kazayla ilgili karar duruşmasına tutuklu sanık Gökhan Onur ile ölen kişilerin yakınları, kazada yaralananlar ve avukatlar katıldı.

Duruşmaya yakalarına taktıkları ölenlere ait fotoğraflarla gelen aileler, ifadelerinde, sanığa en ağır cezanın verilmesi taleplerini yineledi.

Duruşmada okunan, kazayla ilgili bilirkişi raporunda, alkollü halde araç kullanan sanık Gökhan Onur'un aşırı hız ve dikkatsizlik sonucu kazanın meydana gelmesinde tam kusurlu olduğu belirtildi.

Ölenlerin yakınlarının avukatı Yaşar Yavuz Yılmaz, verilecek cezada en üst sınırın uygulanmasını talep etti.

Avukat Servet Açıkalın da sürücünün otomobilini modifiye ettirdiğini, yolda diğer araçlarla yarış halindeyken kazaya neden olduğunu savunarak, üst sınırda ceza uygulanması talebinde bulundu.

Ölenlerden Birol Muhammet Paçacı'nın annesi Fatma Paçacı da ''Başka canlar yanmasın. Sanığa en üst cezanın verilmesini istiyorum'' dedi.

Sanık avukatı Barış Karabacak ise Gökhan Onur'un kullandığı otomobilin sadece çelik jantlarının değiştirildiğini ve yarış için modifiye edilmediğini savunarak, dava sürecinde iki ayrı alkol raporunda müvekkili hakkında iki ayrı promil derecesi verildiğini söyledi. Onur'un son verilen raporda 0.50 promil alkollü çıktığını, bunun kazaya neden olabilecek bir oran olmadığını savunan Karabacak, kazaya müvekkilinin yolda kontrollü olarak yaptığı sollama sırasında başka bir araç tarafından sıkıştırması ve savrulmasıyla kontrolünü kaybetmesinin neden olduğunu öne sürdü. Karabacak, verilecek cezada bu unsurun da dikkate alınmasını istedi.

12 YIL 6 AY HAPİS CEZASI

Cumhuriyet Savcısı Ramazan İnan, mütalaasında, alkollü ve aşırı hızlı araç kullanan sanığın olay gecesi şehir merkezi istikametine gelirken Gazi Bulvarı'nda kontrolünü kaybederek refüje çıktığını ve refüjde yolun karşısına geçmek için bekleyen 3 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına neden olduğunu söyledi.

Bilirkişi raporunda sanığın olayda tam kusurlu olduğunun belirtildiğini ifade eden İnan, sanığın ''taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet verme'' suçundan cezalandırılmasını istedi.

Son savunması sorulan sanık Gökhan Onur, ölenlere rahmet ve ailelerine başsağlığı dileyerek, böyle bir kazaya sebep olduğu için çok üzgün olduğunu söyledi. Kazanın sollama yaptığı sırada bir aracın kendisini sıkıştırması sonucu meydana geldiğini, sıkıştırma sırasında sürücüler ve yayalara uyarı amacıyla selektör yaptığını savunan Onur, ön camının da patlaması sonucu şoka girdiğini, şok nedeniyle yoldan refüje çıktığını daha sonra fark ettiğini iddia etti.

Mahkeme Başkanı Süleyman Teke tarafından açıklanan kararda, direksiyon hakimiyetini kaybeden ve kazada tam kusurlu olduğunu belirlenen sanık Gökhan Onur, birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle önce 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Teke, olayda bilinçli taksir unsuru bulunmadığını belirterek, iyi hali de göz önüne alınarak yasa gereği yapılan indirimle sanığın 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Mahkeme tarafından 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasını öngören ''taksirle ölüme sebebiyet verme'' suçundan yargılanan ve üst sınıra yakın 12 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılan sanığın sürücü belgesinin 2 yıl 6 ay süreyle geri alınmasına karar verildi. Mahkeme, hüküm verilen sanığın tutukluk halinin sürdürülmesi kararını da aldı.

Duruşma çıkışında karara tepki gösteren ve gözyaşı döken ölenlerin bazı yakınları, 3 kişinin ölümüne neden olan sürücüye verilen 12 yıl 6 ay hapis cezasının yeterli olmadığını öne sürdü.

Ailelerin avukatı Yaşar Yavuz Yılmaz da daha fazla hapis cezasını öngören yasa maddesinin uygulanması için kararı temyiz edeceklerini söyled
Akşam