Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı-2023 (UDSEP) belgesini açıkladı
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD)düzenlediği basın toplantısıyla “Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023 (UDSEP-2023”nı açıkladı. Atalay’ın açıklamasında ana hatları özetle şöyle:
 
- UDSEP-2023 belgesi AFAD bünyesindeki Deprem Danışma Kurulu üyeleri ve 72 akademisyen, uzman ve sivil toplum temsilcisi tarafından hazırlandı. Bununla ilgili 8 alt komisyon oluşturuldu.
 
- Bu komisyonlar şöyle: Deprem bilgi alt yapısına yönelik araştırmalar ve çalışma komisyonu.
 
Deprem tehlike ve analizleri çalışması komisyonu. Deprem sakınım planları çalışma komisyonu. Güvenli yerleşme ve yapılaşma çalışma komisyonu. Eğitim ve halkın bilinçlendirilmesi çalışma komisyonu. Tarih ve kültür mirasının depremde korunması çalışma komisyonu. Mevzuat geliştirme ve finansal düzenlemeler çalışma komisyonu ve kriz yönetimi çalışma komisyonu.
 
- Strateji belgesi 3 ana eksen, 7 hedef, 29 strateji, 87 eylemden oluşmakta olup; 13 sorumlu kuruluş strateji belgesinde tanımlanmıştır. Burada ne yapılacak, ne zaman yapılacak, hangi kuruluş yapacak, deprem öncesi, deprem esnası ve deprem sonrasında, burada eylem haline getirilmiştir.
 
- Plandaki dönemlere göre 2012-2013 ’te yapılacaklar kısa vadede, 2012-2017 ’de yapılacaklar orta vadede ve 2012-2023 ’te yapılacaklar uzun vade olarak belirlenmiştir.
 
- Deprem bilgi bankası kurulacak ve işlevi sürekli kılınacak.
 
- Gözlem istasyonları da geliştirilerek tsunami erken uyarı sistemi kurulacak. Bu şekilde bilgi kirliliği önlenecek.
 
- Bu eylem planının amacı içinde deprem tehlike analizleri ve deprem haritaları geliştirilmesi yapılacak.
 
- Bölgesel ve yerel deprem tehlike haritaları üretilerek detaylı deprem senaryoları hazırlanacaktır.
 
UZMANLAR EYLEM PLANINI DEĞERLENDİRDİ
 
12 yıldır neredeydiler?
 
Prof.Dr.Oğuz Gündoğdu: “Açıklanan rapor daha önce defalarca tartışılan konular. Yeni bir şey yok ki. Bu rapor yerine, ‘biz neden 12 yıldır bir şey yapamadık’ diye başlık atsalar daha yararlı bir iş yapılmış olurdu. Açıklanan raporda sadece depremlerle ilgili biz hocaların medyada konuşma yasağı getirileceğine değiniliyor. Aba altından sopa gösteriyorlar. Geçmişte defalarca araştırılan ve plan haline getirilen raporlar neden eyleme dönüşmedi? Medyada konuşmayacak mısınız? Halkın bilgi alma hakkından haberleri yok mu? İki başlı ulusal deprem ağı oluşturuldu. Biri AFAD, diğeri Kandilli. Bu kurumların birleştirilmesi gerekiyor. Deprem oluyor AFAD 5.5 diyor, Kandilli 4 şiddetinde diye açıklama yapıyor. Evvela çürük yapıların tespit edilmesi ve biran önce boşaltılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm yasası çıkarılmalı.İnsan canı ranttan daha önemlidir.”
 
“Ciddiye almıyorum”
 
Prof.Dr.Celal Şengör : “Hükümet 8 yıldır neredeydi? Sayın Atalay’ın sözlerini kusura bakmasınlar ama ciddiye alamıyorum. Hükümetin depremle ilgili açıklamalarını komik buluyorum. Kandilli erken uyarı sistemi yaptı hükümetten muhatap bulamadı. Deprem için bilimsel düşünen sorumlu kişiler lazım. Deprem işleri komedi haline geldi. Prof. Naci Görür birgün Cemil Çiçek’in yanına gitti. Beni de çağırdı “Gelmem bir sonuç çıkmaz” dedim ve gitmedim. Görüşmeden sonuç çıkmadı. Naci’ye ‘vaktini bu işlerle harcama, bilim yap’ diyorum. Türkiye’de deprem felaketinden gerçekten kurtulmak isteyen yok ki!”
 
Şimdi bir yol haritamız oldu
 
Şerif Barış (Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Sismoloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış): Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın temeli 2 yıl kadar önce atıldı. Bu temel atılmadan önce aralarında bir çok akademisyenin de bulunduğu bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmaya göre deprem öncesi ve sonrasında yapılacakların kararlaştırılması kurumların tek elde toplanması ve disipline edilmesine karar verildi. Devlet içindeki birimlerin koordinasyonunun şart olduğuna karar verildi. İşte 2 yıllık yoğun çalışmaladan sonra şimdi Türkiye’nin yol haritası belli oldu. 17 Ağustos depreminden 12 yıl sonra bu çalışmanın yapılması geç ama hiç olmamasından önemli. En azından elimizde bir yol haritası var. Şimdi yapılması gereken yol haritasına göre hareket etmek ve devlet kurumları arasındaki koordinasyonun sağlanması, sivil toplum örgütlerinin sistemin içine alınması, halkın eğitilmesi, medya desteği için stratejik plan hayata geçirilmeli. Bu plana inanıp, uygulamaya almazsak çalışma plandan öteye gidemez.
 
vatan